Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2010. 13:46:00
MOJ POSAO

Posljedice krize: Manje plaće, otkazi i slabo zapošljavanje

Hrvati su i najzabrinutiji za svoje radno mjesto (50 posto), dok se u Srbiji za radno mjesto boji 39 posto, a u BiH 37 posto ispitanika

Traženje posla
Traženje posla (Vlado Kos/CROPIX)

Zaposleni u tvrtkama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji posljedice krize osjećaju kroz smanjenje plaća, otpuštanje i obustavu novog zapošljavanja, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno u listopadu za vrijeme regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja. U istraživanju, koje je MojPosao proveo u suradnji s portalima Posao.ba i Infostud.com, sudjelovalo je više od 2.000 ispitanika.

Da se gospodarska kriza osjeti u tvrtki u kojoj rade izjavilo je 76 posto ispitanika iz Hrvatske, njih 74 posto iz Srbije i 70 posto iz BiH. Polovica ispitanika (51 posto) iz Hrvatske izjavila je da je kriza donijela smanjenje plaća, 46 posto da je došlo do otpuštanja radnika, 44 posto da je obustavljeno novo zapošljavanje, a 36 posto da je pojedinim odjelima smanjen proračun.

Slično je i u Srbiji i BiH, s tim da je u Srbiji zamrzavanje, a ne smanjenje plaća, bilo najčešći odgovor na krizu. Hrvatski ispitanici smatraju da će kriza potrajati godinu do dvije (47 posto), odnosno više od dvije godine (39 posto). Hrvati su i najzabrinutiji za svoje radno mjesto (50 posto), dok se u Srbiji za radno mjesto boji 39 posto, a u BiH 37 posto ispitanika.

Smanjenje plaća, otkaz i smanjenje životnog standarda najčešće su posljedice krize na život hrvatskih ispitanika, a njih 18 posto izjavilo je da kriza nije utjecala na njihov život. Bez obzira na krizu, 43 posto hrvatskih ispitanika planira promijeniti posao, tek ih 20 posto vjeruje u napredovanje u ovoj godini, a 15 posto ih u ovoj godini očekuje povišicu. U promjeni posla odlučniji su ispitanici iz Srbije (57 posto) i BiH (46 posto), više njih očekuje i povišicu (31 posto u Srbiji i 28 posto u BiH), a u obje zemlje ih nešto više od 40 posto vjeruje u napredovanje.

Idealni poslodavac u sve tri zemlje je privatni strani vlasnik, a u BiH i Srbiji više bi ispitanika nego u Hrvatskoj željelo raditi za državu. Više od polovice zaposlenih iz sve tri države mišljenja je da se posao može naći isključivo preko veze, a to je mišljenje još izraženije kod nezaposlenih (69 posto u Hrvatskoj, 65 posto u Srbiji i 80 posto u BiH). Što se nezaposlenih ispitanika iz Hrvatske tiče, trećina nije uspjela pronaći posao nakon školovanja, četvrtina ga je izgubila zbog krize, a petini nije produljen ugovor na određeno vrijeme.

Otkaz zbog gospodarske krize dobio je gotovo podjednak broj ispitanika iz Hrvatske i Srbije (24 posto), a najmanji je u Bosni i Hercegovini (14 posto), pokazali su rezultati istraživanja koje je objavio MojPosao. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 13:46:00
http://metro-portal.hr/posljedice-krize-manje-place-otkazi-i-slabo-zaposljavanje/51390/