Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2010. 21:50:18
REBALANS PRORAČUNA

Poskupljuju benzin i cigarete

Umjesto rezanja plaća i mirovina, Vlada proračun namjerava napuniti većim trošarinama na cigarete i benzin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka sa sindikalnim čelnicima da se rebalansom proračuna neće smanjivati plaće i mirovine, a vlada će sutra povećati trošarine za benzin i cigarete.

Različitim mjerama smanjili smo proračun za 1,5 milijardi kuna, a vlada će sutra donijeti zaključak da se svi rashodi za 2011. godinu zamrzavaju na ovogodišnjoj razini, izjavila je Kosor novinarima pred Banskim dvorima. "Uz proračun za 2011. godinu donijet ćemo i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će nametnuti pravila ponašanja budućim vladama i sazivima Hrvatskoga sabora", najavila je premijerka.

Dodala je da u ovom rebalansu moramo osigurati dodatnih 340 milijuna kuna za mirovine, po 400 milijuna kuna za nezaposlene i poljoprivrednike, oko 300 milijuna za štete od elementarnih nepogoda, 100 milijuna za rodiljne naknade te 170 milijuna za referendum o izmjenama Zakona o radu. Napomenula da neće rasti trošarine za dizel gorivo kako to ne bi bio razlog za povećanje nekih drugih cijena.

Zadovoljni smo jer većina građana neće biti oštećena rebalansom proračuna, rekao je Matijašević dodavši kako bi trebalo izvidjeti mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka.

Nastavljaju se pregovori o porezima

Premijerka je najavila da će vlada nastaviti razgovore o sindikalnom prijedlogu o oporezivanju banaka i financijskih institucija s vodećim poslovnim bankama i guvernerom Hrvatske narodne banke, dodavši da će se i dalje ići u smjeru ravnomjernoga raspoređivanja tereta krize.

Sindikati podržavaju ovakav prijedlog rebalansa proračuna jer neće biti rezanja plaća i mirovina, ni naknada i subvencija za poljoprivredu, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

S obzirom na predloženi rebalans, deficit državnoga proračuna trebao bi iznositi 4,5 posto BDP-a, ocijenili su sindikalci. Sjednicu na kojoj će usvojiti prijedlog rebalansa proračuna vlada će održati u utorak u 14 sati.(hina/metro-portal)

23.08.2010. 21:50:18
http://metro-portal.hr/poskupljuju-benzin-i-cigarete/46644/