Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2012. 17:45:41
SLAVKO LINIĆ

Poskupljenje struje u službi otvaranja radnih mjesta

"Vrlo teško će preživljavati, ali građani su svjesni da se na dug više ne može živjeti", kazao je Linić i naglasio da je osnova svega radno mjesto koje znači plaću i mogućnost preživljavanja

Fotografija vijesti

Poskupljenja struje i plina svakako utjecati na standard građana, ali novac koji se prikupi na taj način uložit će se u obranu radnih mjesta, rekao je ministar financija Slavko Linić, prenosi Hina.

"Najgora je ta promjena. Dok ne krenu investicije ljudi neće vidjeti da će sav ovaj novac ići u radna mjesta", rekao je ministar financija nakon sjednice Vlade novinarima koji su ga pitali kako će građani preživljavati s povećanim cijenama, plina za 22 posto i električne energije za 20 posto.

"Vrlo teško će preživljavati, ali građani su svjesni da se na dug više ne može živjeti", kazao je Linić i naglasio da je osnova svega radno mjesto koje znači plaću i mogućnost preživljavanja.

"Znači, nije okosnica voditi 'lažnu politiku' i govoriti da je osiguran jeftin plin, struja i gradski prijevoz, a u isto vrijeme oduzeti (građanima) radno mjesto i plaću", napominje Linić.

Složio se da je već prethodna vlada trebala povećati cijene energenata umjesto što je vodila, kako je rekao, kvazisocijalnu politiku koja je, ustvrdio je, Hrvatsku i dovela u sadašnju situaciju.

"Mi koji smo mogli plaćati, plaćali smo nepotrebno jeftinu struju i to su stvari koje je trebalo promijeniti. Sada ćemo moći zaista ozbiljno razgovarati o socijalnim programima i vidjeti tko zaista ima potrebe da brinemo o njemu zbog toga što plaća skupu energiju, a to će odrediti lokalna samouprava i Ministarstvo socijalne skrbi", rekao je.

Upitan hoće li biti jednako oštar i prema bankama i velikim poduzetnicima, jer se stječe dojam da Vlada prvenstveno "udara" na obične građane, Linić je odgovorio kako nije točno da teret snose samo građani te istaknuo da je Vlada bila oštra prema teleoperaterima, a od banaka će, kaže, tražiti da zajedno s vladom pokušaju oporaviti hrvatsko gospodarstvo. Podsjetio je pritom da su 6-postotni porez teleoperaterima uveli unatoč kritikama iz EU-a jer, kazao je, teleoperateri nisu ostvareni profit ulagali već su ga iznosili u inozemstvo.

"Prema tome, itekako smo se postavili prema profitabilnim područjima, bankama i telekomunikacijama i još nekima, koji moraju znati da kapital koji imaju moraju ulagati u radna mjesta. A radna mjesta znače plaću i mogućnost da se zaista nosimo s realnim cijenama u energetici", zaključio je.

27.04.2012. 17:45:41
http://metro-portal.hr/poskupljenje-struje-u-sluzbi-otvaranja-radnih-mjesta/70471/