Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 12:16:25
PRIMJER POMIRENJA

Posjet Josipovića predstavlja velik doprinos unaprjeđenju suživota u BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je iznimno pozitivnom uloge hrvatskog i srbijanskog predsjednika u stabilizaciji prilika u regiji i u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

"Nedavni zajednički posjet predsjednika Josipovića, s vjerskim vođama, Križančevu Selu i Ahmićima, predstavljao je vrlo konkretan te izuzetno velik doprinos pomirenju naroda i unaprjeđenju suživota", rekao je Inzko.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je i u nedavnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da se okružje u regiji poboljšalo djelovanjem Zagreba i Beograda. Pohvalio je i donošenje deklaracija srbijanskog parlamenta o Srebrenici kao i trilateralni sastanak iniciran angažiranjem Turske.

Inzko je pozvao političare u BiH da slijede ove primjere koji su se potvrdili i u izgradnji Europske unije. "Umjesto isprazne i počesto huškačke predizborne retorike BiH lideri bi se mogli malo ugledati na novi razvoj politike u regiji te iskazati više napora u smislu suradnje i međusobnog uvažavanja", rekao je Inzko.

On se u intervjuu usprotivio i praksi nadglasavanja Hrvata u BiH u tijelima vlasti ove zemlje. "Apsolutno uvažavam i razumijem poziciju Hrvata i naravno da sam svjestan prakse preglasavanja. To stvara nezadovoljstvo i nije dobro za BiH", rekao je Inzko. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 12:16:25
http://metro-portal.hr/posjet-josipovica-predstavlja-velik-doprinos-unaprjedjenju-suzivota-u-bih/41225/