Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2009. 10:05:19
ne samo menadžeri

Posao blagajnice u DM-u najtraženiji je u Hrvatskoj

DM je jednostavno dobit podijelio s radnicima koji primaju prosječnu plaću od 7.300 kuna

(Wikipedia)

Njemački maloprodajni lanac DM posljednjih je godina proglašavan jednom od najboljih tvrtki u Hrvatskoj. Govorilo se da zaposlenici imaju najbolje uvjete i plaće, ali uvijek se smatralo da ipak dobre plaće imaju menadžeri, ne i 'obični' radnici.

No, prosječna netto plaća ove je godine u DM-u dosegnula čak 7.326 kuna. Ne radi se o prosječnoj plaći u cijeloj kompaniji, dakle i menadžerskim plaćama, nego plaćama zaposlenih u trgovini, prenosi Jutarnji list.

Radnici za ovakvu plaću puno rade, ali naporno rade i njihovi kolege u ostalim trgovinama i to za plaću koja se uglavnom kreće između 2.500 i 3.500 kuna (pritom je češći ovaj manji iznos).

Dnevna smjena u DM-u je sedam sati, radi se subotom i nedjeljom, ali za svaku radnu nedjelju obavezno dobiju slobodan dan. Iako uglavnom ne staju s poslom, osim u vrijeme polusatne pauze, ne žale se jer plaću dobivaju prije desetog u mjesecu, a poslodavac im godišnje isplati 14 plaća. Po jednu kao regres u lipnju, i drugu kao božićnicu u prosincu. Također, svi zaposleni četiri puta godišnje dobiju i poklon pakete s proizvodima DM-a. Ne čudi stoga podatak da tvrtka svakodnevno primi do stotinjak molbi za posao.

U Sindikatu trgovine kažu da visoka prosječna plaća nije ništa čudno. Stvar je u tome da je ova kompanija dobit odlučila podijeliti s radnicima. Samo u protekloj poslovnoj godini DM je ostvario promet od 1,8 milijardi kuna i unatoč recesiji zabilježio rast od 17,4 posto. Očit je to dokaz da se ostali trgovci bogate na račun 'malih' radnika, a tvrde da bi propali kad bi povisili plaće jer to 'nije u skladu s tržištem'.

Predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić za Jutarnji list kaže da do sada nisu dobili niti jedan prigovor zaposlenih u DM-u što je očito povezano s visokom razinom primanja.

21.11.2009. 10:05:19
http://metro-portal.hr/posao-blagajnice-u-dm-u-njatrazeniji-je-u-hrvatskoj/26951/