Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 07:52:00
ARHIVA TWEETOVA

Poruke s Twittera pohranjivat će se u knjižnici Kongresa

Twitter procesuira više od 50 milijuna poruka dnevno, što znači da su arhivirane milijarde poruka

(Twitter)

Knjižnica američkog Kongresa objavila je da je pribavila cijelu datoteku poruka na popularnoj društvenoj mreži Twitteru, od pokretanja toga servisa 2006., te da će ubuduće arhivirati sve Twitterove javne poruke.

Knjižnica Kongresa, najveća knjižnica na svijetu, svoju je odluku također tweetala: "Knjižnica je nabavila CIJELU arhivu Twittera. SVE tweetove."

Twitter procesuira više od 50 milijuna poruka dnevno, što znači da su arhivirane milijarde poruka. Međutim, osobne, izravne poruke na Twitteru neće biti arhivirane.

Kao svrhu pohrane Knjižnica navodi "znanstvene i istraživačke implikacije". Među primjerima su prvi 'tweet' suosnivača Twittera Jacka Dorseya te prvi 'tweet' američkog predsjednika Baracka Obame nakon pobjede na izborima 2008.

Kongresna knjižnica prikuplja sadržaje s interneta, otkako je počela arhivirati sadržaje web stranica iz kampanje za predsjedničke i kongresne izbore u 2000.

Knjižnica pohranjuje više od 167 terabajta podataka s interneta, uključujući pravne blogove, web stranice kandidata za nacionalne izborne dužnosti i web stranice članova Kongresa.(hina/metro-portal)

15.04.2010. 07:52:00
http://metro-portal.hr/poruke-s-twittera-pohranjivat-ce-se-u-knjiznici-kongresa/37884/