Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2010. 07:58:00
POSEBNI SIGNALI

Poruke iz svemira svakodnevno stižu, ali mi tražimo na krivom mjestu

Znanstvenici tvrde kako nam vanzemaljci šalju poruke iz svemira, no mi ih nismo sposobni dešifrirati

Poruke iz svemira svakodnevno stižu, ali mi tražimo na krivom mjestu
Poruke iz svemira svakodnevno stižu, ali mi tražimo na krivom mjestu (Wikipedia)

Studija sugerira kako postoji veća vjerojatnost da vanzemaljci šalju kratke, usmjerene poruke umjesto signala raspršenih u svim smjerovima. Razlog je taj što vanzemaljska civilizacija vjerojatno nastoji ograničiti rasipanje energije i na taj način učiniti svoju signalnu tehnologiju efikasnijom. "Bez obzira na oblik života, evolucija bira ekonomično korištenje prirodnih izvora. Prenošenje signala svjetlosnim godinama zahtjevalo bi poprilična sredstva", objašnjava Gregory Benford, astrofizičar sa Sveučilišta California.

>> Vanzemaljci su nam pred nosom, no mi ih ne prepoznajemo

Istraživanje sugerira kako su znanstvenici uključeni u projekt SETI vjerojatno koristili krivi pristup zadnjih 50 godina. Benford tvrdi da takvi signali vjerojatno ne bi bili raspršeni u svim smjerovima, već usko usmjereni unutar signala od 1 do 10 gigahertza. Također navodi kako SETI-jevi znanstvenici traže na krivom mjestu jer se njihova strategija bazira na slušanju neobičnih signala s obližnjih zvijezda. No, umjesto toga, trebali bi ciljati na centar galaksije.

"Tamo se nalaze zvijezde koje su milijardu puta starije od našeg Sunca, što sugerira veću mogućnost kontakta s naprednom civilizacijom. SETI projekt treba nastaviti, ali uzimanje u obzir ovih naputaka definitivno bi pripomoglo traženju odgovora na neka ključna pitanja", zaključuje Benford.

22.07.2010. 07:58:00
http://metro-portal.hr/poruke-iz-svemira-svakodnevno-stizu-ali-mi-trazimo-na-krivom-mjestu/44926/