Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2010. 18:56:54
LEGALIZACIJA

Portugalski parlament prihvatio zakon o istospolnim brakovima

Predloženi nacrt zakona konzervativni predsjednik Silva može ratificirati ili na njega staviti veto

(Dreamstime)

Portugalski parlament prihvatio je u petak zakon o legalizaciji istospolnih brakova, ali je odbacio prijedloge ekstremne ljevice i zelenih da im se dopusti i usvajanje djece, javljaju agencije.

Predloženi nacrt zakona sada se upućuje konzervativnom predsjedniku Anibalu Cavacou Silvi koji ga može ratificirati ili na njega staviti veto. Predsjednički veto, međutim, parlament može poništiti, piše agencija AP.

Konačnim usvajanjem tog zakona Portugal bi, nakon Belgije, Nizozemske, Španjolske, Švedske i Norveške, postao šesta europska zemlja koja dopušta istospolne brakove, dodaje AFP.

"Ovaj zakon ispravlja pogrešno", rekao je premijer Jose Socrates zastupnicima, ocjenjujući da ta mjera "jednostavno okončava besmislenu patnju", prenosi dpa.

Zastupnike je pozvao da zakon usvoje u ime "slobode, pravednosti, jednakosti i humanizma", a odbacio je kritike da uskraćivanje prava posvajanja djece istospolnim parovima predstavlja diskriminaciju homoseksualaca, tvrdeći da su brak i usvajanje djece "dvije potpuno različite stvari".

Stranke desnog centra su se protivile prijedlogu ovog zakona i tražile održavanje nacionalnog referenduma, no njihov je prijedlog odbačen usprkos prikupljenih 90.000 potpisa građana. Socrates je rekao da referendum nije nužan jer je njegova stranka uoči parlamentarnih izbora legalizaciju istospolnih brakova jasno stavila u svoj program i dobila potporu.

Homoseksualnost je u Portugalu, tradicionalnoj rimokatoličkoj zemlji, do 1982. godine bila izvan zakona. Godine 2001. Portugal je istospolnim parovima dopustio sklapanje građanskih zajednica. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 18:56:54
http://metro-portal.hr/portugalski-parlament-prihvatio-zakon-o-istospolnim-brakovima/30270/