Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 09:00:51
KATASTROFA

Port-au-Prince razoren, tisuće stradalih

POGLEDAJTE VIDEO - Nakon jučerašnjeg potresa uslijedilo je 13 snažnih tektonskih udara, najjači magnitude 5,9 stupnjeva

(Getty Images)
Najjači potres u više od 200 godina pogodio je u utorak Haiti, srušivši bolnicu u tromilijunskom glavnom gradu Port-au-Princeu, teško oštetivši Nacionalnu palaču u kojoj je sjedište predsjednika, sjedište UN-a i brojne druge zgrade, a još nema ni grubih procjena broja žrtava.

Američki diplomati i humanitarni djelatnici izvijestili su da tijela leže na ulicama i opisali stanje kao "totalnu katastrofu i kaos", a fotograf agencije AP je izvijestio da je Port-au-Prince "uvelike razoren".

Dužnosnici Ujedinjenih naroda su kazali da satima nakon potresa magnitude 7 Richtera, koji je pogodio Haiti u 16,53 sati po lokalnom vremenu u utorak, nisu imali podataka o tome što je velikim brojem osoblja UN-a. Misija UN-a na Haitiju broji 9.000 pripadnika.

Komunikacije su jako poremećene, što čini nemogućim dobivanje potpune slike razaranja koje je potres počinio u toj najsiromašnijoj zemlji zapadne polutke, čijih 80 posto od devet milijuna stanovnika živi u ekstremnom siromaštvu, polovica s manje od 400 dolara godišnje.

Karel Zelenka, predstavnik Katoličke službe za pomoć (CRS) u Port-au-Prince, rekao je ranije američkim kolegama preko telefona kako su vjerojatno poginule tisuće ljude, javila je glasnogovornica CRS-a, Sare Fajardo.

"On je izvijestio da je to totalna katastrofa i kaos, da oblaci prašine okružuje Port-au-Prince," rekla je Fajardo u sjedištu CRS-a u Marylandu.

Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley rekao je u Washingtonu da je američko veleposlanstvo na Haitiju ostalo "doslovno u mraku", nakon što je prekinuta opskrba strujom.

"Izvijestili o rušenju mnogih građevina. Vidjeli su brojna tijela na ulicama i pločnicima prekrivena s ruševinama. Jasno je da će se raditi o ozbiljnom gubitku života", rekao je Crowley.

Alain Le Roy, voditelj mirovnih operacija UN-a u New Yorku, izjavio je u utorak navečer da je sjedište mirovne misija UN-a, koja broji 9.000 članova, ozbiljno oštećeno kao i ostali objekti.

Felix Augustin, generalni konzul Haitija u New Yorku, izjavio je da se dio Nacionalne palače urušio.

"Zgrada se urušila na više mjesta," rekao je. "Izgubljeni su životi. ... Trajat će najmanje dva ili tri dana dok ljudi doznaju što se događa", rekao je Augustin.

Potres magnitude 7 Richtera, imao je epicentar oko 15 km zapadno od Port-au-Prince na dubini od 8 km, objavio je Geološki institut SAD-a. Njegov geofizičar Kristin Marano nazvao ga je najjačim potresom od 1770. godine na području koje je danas Haiti. Godine 1946. potres magnitude 8,1 Richtera pogodio je Dominikansku Republiku i uzdrmao Haiti, izazivajući tsunami u kojem je poginulo 1.790 ljudi.

Nakon jučerašnjeg potresa uslijedilo 13 snažnih tektonskih udara, najjači magnitude 5,9 stupnjeva. Dano je i upozorenje za tsunami, koje je kasnije opozvano. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 09:00:51
http://metro-portal.hr/port-au-prince-razoren-tisuce-stradalih/30565/