Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2015. 11:55:00
TAKO TREBA

Porez na alkohol smanjuje broj smrtnih slučajeva

Povećanje poreza na alkohol je u američkoj saveznoj državi Illinois rezultiralo smanjenjem broj smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama

Veći porez - manje pijanih vozača
Veći porez - manje pijanih vozača (Shutterstock)

Alkohol je štetan već sam po sebi, a kad se tome pribroje dodatni učinci poput većeg broja prometnih nesreća, pokazuje se nužnost da država konstruktivno reagira u prevenciji.

Kako je najbolja prevencija uvijek ona koja udara po džepu, ne čude podaci da su povećanjem poreza na alkohol u Illinoisu smanjili broj smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama uzrokovanih pretjeranom konzumacijom alkohola.

Veće porezne stope na alkohol u cijelim SAD bi spriječile tisuće smrti u prometnim nesrećama godišnje, tvrde istraživači s University of Florida.

American Journal of Public Health piše kako je Illinois povećao porez na alkohol 2009. godine, te je u međuvremenu broj smrti u prometnim nesrećama prouzročenima konzumacijom alkohola smanjen za 26%.

Kod mladih vozača je broj ovakvih smrti smanjen za 37%, no godišnje u SAD u prometnim nesrećama prouzročenima konzumacijom alkohola i dalje gine gotovo 10000 ljudi.

07.04.2015. 11:55:00
http://metro-portal.hr/porez-na-alkohol-smanjuje-broj-smrtnih-slucajeva/91047/