Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2013. 09:02:00
ODGOJ

Popustljivi roditelji imaju razmaženu djecu

Nije stvar u tome koliko popuštate, nego u kojim situacijama, kažu stručnjaci za odgoj djece

Kako ne razmaziti dijete
Kako ne razmaziti dijete (Shutterstock)

Znate one prijatelje koje ste naglo prestali zvati u goste kad su dobili klince i oni su malo narasli, otprilike do četiri godine? Ili ste možda vi prestali dobivati pozive od prijatelja kad su vaša djeca dostigla tu dob?

Ako se radi o vama i još vam nije jasno zašto vas prijatelji više ne zovu, vjerojatno se radi o tome da ste razmazili djecu. Naime, dobar broj modernih roditelja ne shvaća baš najbolje svoju ulogu u životu djece i ne mogu se sporazumjeti s njima.

Umjesto da postanete autoritativni prijatelji, vi ste se odlučili za liniju manjeg otpora, obično se ispričavajući nedostatkom vremena, i razmazili ste djecu. Da se razumijemo, razmažena djeca nisu ona kojoj su roditelji dali previše ljubavi, nego ona kojima niste postavili razumna ograničenja i pravila.

Prvo pravilo kojeg se trebate držati je rutina. Neke stvari trebaju se raditi svakodnevno, po mogućnosti u isto vrijeme, kako bi dijete steklo naviku, kao što je odlazak u krevet na vrijeme, jedenje za stolom, pristojno ponašanje i slične osnovne stvari. U slučaju da propuštate uvesti rutinu, to će u nekim situacijama vama pomoći, no djetetu će kasnije u životu samo odmagati.

Popuštanje u vezi svega ostaloga zato što djetetu ide dobro u školi još je jedna od uobičajenih grešaka. Ne može sve biti dopušteno zato što dijete donosi kući ocjene koje vi smatrate zadovoljavajućima, jer kućanski poslovi i stvaranje radnih navika previše su važni dijelovi života da biste ih propustili naučiti svoju djecu.

Svađanje oko svake sitnice također nema previše smisla, jer na taj način pridajete jednaku važnost stvarima koje se jednostavno ne mogu uspoređivati, poput dozvoljene količine čokolade ili sladoleda i novog mobitela od par tisuća kuna. Odlučite gdje su granice i držite se toga.

Na kraju, greška koju većina napravi u tinejdžerskim godinama svog djeteta - prijateljstvo. Morat ćete odabrati što želite biti svom djetetu, dobar roditelj ili najbolji prijatelj. Nije moguće biti i jedno i drugo, a prijatelja će dijete samo naći u dovoljnom broju. Roditelje, s druge strane, ima samo jedne ...

14.04.2013. 09:02:00
http://metro-portal.hr/popustljivi-roditelji-imaju-razmazenu-djecu/77553/