Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2011. 14:42:00
DOBRI REZULTATI

Popunjenost zagrebačkih sveučilišta iznad 96 posto

Za jesenski upisni rok na Sveučilištu u Zagrebu ostaje još petstotinjak slobodnih mjesta

Fotografija vijesti

Zagrebačko sveučilište ostvarilo je vrlo dobre rezultate popunjenosti upisnih kvota za sljedeću akademsku godinu, javlja Hina. Taj je broj veći od 96 posto, što je bolje nego bilo koje drugo sveučilište u zemlji.

Kad se gledaju potvrđeni izbori za upis u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je doista dobre rezultate, rekla je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak, naglasivši da je "najimpresivnija brojka, kada pogledamo sve studije Sveučilišta u Zagrebu, popunjenost koja je viša od 96 posto".

Sveučilište u Zagrebu imalo je ukupnu upisnu kvotu od 12.570 slobodnih mjesta, što je 45 posto svih upisnih mjesta na hrvatskim sveučilištima, rekla je Divjak dodavši da zagrebačko Sveučilište u ukupnoj kvoti ima najmanji postotak izvanrednih studenata (8,6), a što se tiče broja prijava, on je bio 10 puta veći od broja slobodnih mjesta.

Za jesenski rok na Sveučilištu u Zagrebu ostaje još petstotinjak mjesta, a točni podatci znat će se kad se studenti koji su potvrdili prvi izbor stvarno i upišu.

Što se tiče participacije studenata, Sveučilište u Zagrebu i ove će godine upise provoditi kao i lani, kazala je Divjak. Tako bi, u okviru usvojene kvote za redovite studente, bez plaćanja studiralo 3913 studenata, po linearnom modelu, odnosno uz simboličnu participaciju, studirao bi 3321 student, a maksimalnu bi participaciju plaćalo 3412 studenata.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i vlada još nisu donijeli odluku hoće li i ove godine financirati troškove preddiplomskih i diplomskih studija i na koji način će se to provesti, istaknula je Divjak dodavši da bi to trebalo biti, kao i proteklih godina, regulirano posebnim ugovorom između MZOŠ-a i Sveučilišta.

12.07.2011. 14:42:00
http://metro-portal.hr/popunjenost-zagrebackih-sveucilista-iznad-96-posto/61204/