Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2021. 15:01:00
KLADIONICE

Popularnost kladionica u Hrvatskoj

Hrvatska možda nije najveće tržište klađenja na svijetu, ali sve poznatije međunarodne kladionice itekako se natječu za dobit koju mogu ostvariti na ovom području.

Kladionice su zabavna zarada
Kladionice su zabavna zarada (Arhiva)

Hrvatska je u svijetu na 125.mjestu prema broju stanovništva. Ako govorimo o klađenju, ali i količini novca koja je utrošena na ovakvu vrstu zabave, Hrvati pak, zauzimaju prilično visoko 72. mjesto. To govori da su kladionice u Hrvatskoj vrlo popularne.

Hrvati se već tradicionalno klade na, kako na sport u Hrvatskoj tako i na onaj međunarodni. Prema statistici, zanimaju ih brojni sportski događaji, ali ponajviše vole oklade u hrvatskoj nogometnoj ligi. Kada je u pitanju sport u Hrvatskoj, ne zaostaje puno niti košarka. Nadalje, Hrvati jako vole i bicikliranje, odbojku, tenis, vodene sportove, alpinizam i američki nogomet. Svoju publiku imaju čak i utrke konja i pasa.

Kladionice nisu samo mjesta na kojima se odvija ova vrsta zabave, nego i omiljena okupljališta na kojima se raspravlja o svim sportskim temama. Ipak, zaljubljenici u ovu vrstu zabave koji traže najbolje kvote i ponude za klađenje na sport u Hrvatskoj danas se puno više okreću online kladionicama koje nude ne samo puno više mogućnosti, nego i primamljivije koeficijente.

Tomaš Selinec, naš autor i expert , dodaje da je sportsko klađenje u Hrvatskoj strogo regulirano posebnim zakonom na kojem su zahvalni brojni igrači . Time im je dana raznolika mogućnost klađenja na vrhunske i samo najbolje ponude sposrtskih događaja.

U nastavku donosimo odgovore i objašnjenja na neka od najvažnijih pitanja kada su u pitanju online kladionice:

*legalne ili ilegalne kladionice

*da li je online klađenje u Hrvatskoj legalno?

*strane online kladionice

*elementi kvalitetne kladionice

*zabava i odgovorno klađenje

Legalne i/ili ilegalne kladionice

Internet je preplavljen online kladionicama iz cijeloga svijeta koje postaju dostupne i Hrvatskim igračim u samo nekoliko klikova procesa registracije. Ne samo novim, nego i onim iskusnijim igračima, pnekad je teško razaznati koja je kladionica legalna a koja to nije.

*Da li je online klađenje u Hrvatskoj legalno?

Iako je online klađenje regulirano Zakonom o igrama na sreću iz 2014.godine,

ovo pitanje je u Hrvatskoj i dalje aktualno. Posebice od 2019. godine kada je porezna uprava počela blokirati pristup određenim stranim kladionicama. Zakon je također jasno definiran i kaže da kladionice moraju biti registrirane na teritoriju RH kako bi bile legalne i dobile licencu za poslovanje.

Iako se čini kako kladionice rastu svakodnevno, većinu hrvatskog tržišta i dalje drže četiri vodeće; PSK, Supersport, Germania te kladionica Hrvatske lutrije. Sve imaju i po nekoliko poslovnica u svim većim mjestima u Hrvatskoj. Većih odstupanja u ponudi i kvaliteti nema; kod svih su kvote vrlo slične ili identične za neke događaje, posebno na sport u Hrvatskoj. To jest i njihova prednost; dosutpnost i legalno klađenje.

*Strane online kladionice

Možda se pitate zašto se uopće kladiti kod stranih kladionica, kad već imamo i sasvim pristojne svoje. Leganost klađenja, kada su u pitanju strane kladionice, i dalje ostaje svojevrsna siva zona. I to porpilično nejasna. Prema zakonu, ukoliko se ulozi za sudjelovanje u inozemnim igrama na sreću uplaćuju na teritoriju RH, to je ilegalno. S druge strane, ako novac uplaćujete iz neke druge države, to je pak, legalno. Još uvijek ostaje nejasno i da li su uplate izvršene putem online financijskih servisa kao što su Skrill i Revolut legalni.

Jedino po čemu su strane kladionice bolje od domaćih su znatno više kvote i puno bolja ponuda. Nadalje, ako se kladite u domaćim kladionicama, plaćate porez na klađenje i manipulativne troškove, dok u stranim kladionicama toga nema. Ako svemu ovome pridodate i više kvote, vaš potencijalni dobitak može biti veći i do 30% nego u domaćim kladionicama.

Strane kladionice također znaju da Hrvati ponajviše vole klađenje na sport u Hrvatskoj. Kako bi privukle što veći broj igrača, međunarodne online kladionice su tako u svoju ponudu uvrstile i hrvatsku nogometnu ligu, sve sa ciljem kako bi svakom pojedinom igraču priuštile vrhunsko iskustvo klađenja.

Donedavno je znatna razlika bila i u bonusima, posebice onim dobrodošlice, kojih kod domaćih kladionica nije bilo. No, s rastom konkurencije, koja je iz dana u dan sve veća i sa sve primaljivijim ponudama, i hrvatske kladionice su uvele razne tipove bonusa i promocija. Najpoznatiji su bonusi dobrodošlice kojim kladionice nagrađuju nove igrače za njihovu registraciju i prvi depozit. Kako bi ponuda bila što primamljivija, bonus ponekad iznosi i do 100% od prvog depozita. Svaki od bonusa i/illi promocija, dakako, dolazi i sa cijelom paletom pravila koja se moraju ispoštovati da bi se bnous novac mogao prebaciti na račun.

Elementi kvalitetne sportske kladionice?

Kada je u pitanju sportsko klađenje i odabir najbolje kladionice, svaki pojedini igrač ima svoje vlastite i specifične potrebe i očekivanja. Najbitniji element kvalitete neke kladionice je, prvo i osnosno, postojanje licence za priređivanje igara na sreću. Slijedi kvalitetna ponuda sportova na koje se može kladiti, te element mogućih bonusa i promocija. Važni elementi su i ponuđeni načini uplate i isplate, te na kraju i sama kvaliteta korisničke podrške igračima.

Zabava, ali odgovorno klađenje

Klađenje je zabava, ali zabava koja mora imati mjeru. Vrlo je važno da uspostavite ravnotežu između zabave, zarade i očekivanja. Da bi sudjelovanje u igrama na sreću i ostalo zabava, igrajte odgovorno.

08.06.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/popularnost-kladionica-u-hrvatskoj/132492/