Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2008. 00:45:37

Popularne internet stranice su opasne

Već samo prisustvo na stranici može zaraziti računalo

Fotografija vijesti

Ugledni i često posjećeni internetski portali i stranice koje su dio projekata društvenog umrežavanja, sve su češće na meti kriminalaca koji ih koriste za širenje računalnih virusa.

Računalo je još uvijek glavni cilj napada kojima se dolazi do financijskih podataka korisnika, a povjerenje u etablirane stranice i ležerno ophođenje s osobnim podacima omogućuju sve češće tzv. phishing napade (neovlašteno priskrbljivanje povjerljivih osobnih podataka), kaže se u izvješću o sigurnosti na internetu koje je jučer objavio američki proizvođač softvera Symantec.

Shotgun napadi

Broj servera na kojima su otkrivene stranice kojima je cilj prijevara, u drugom polugodištu 2007. u cijelom je svijetu porastao za 167 posto, na čak 87.963, stoji u izvješću.

Osim toga, kriminalci iskorištavaju slabosti specifične za pojedine vrste stranica i na računala ubacuju trojane i druge alate za špijunažu pomoću shotgun napada - simultanih napada preko različitih nezaštićenih mjesta.

U najvećem broju slučajeva takvo umetanje trojana  uspijeva a da korisnik uopće nije skidao sadržaje s interneta niti je stisnuo neku tipku na internetskoj stranici.

- Organiziranost i visoka fleksibilnost odlike su koje najbolje opisuju prerastanje cyber-kriminala u globalno gospodarsko podzemlje. Nemamo više posla s amaterima nego sa zločincima poslovnim ljudima - izjavio je Candid Wuest, Symantecov stručnjak za sigurnost i jedan od autora izvješća.

Tržišna ekonomijaCijene u računalnom podzemlju orijentiraju se sve više prema ‘normalnim’ tržišnim zakonima ponude i potražnje. Primjerice, cijena ukradenog broja kreditne kartice određuje se prema položaju banke i učestalosti kartice.
 

Rumunjski phishing

Čak dvije trećine od ukupno 1,1 milijuna otkrivenih primjeraka Shadcodea, štetnog koda, Symantec je otkrio prošle godine. Riječ je o povećanju od 468 posto.

Većina novih prijetnji zasniva se pritom na povećanom umrežavanju i uzajamnoj podjeli posla kod cyber-kriminalaca.

Razvitak takvog kriminala posebno je zabilježen u Rumunjskoj, koja je u samo nekoliko mjeseci zamijenila Njemačku kao najveću utvrdu phishinga u Europi.   (HINA)

09.04.2008. 00:45:37
http://metro-portal.hr/popularne-internet-stranice-su-opasne/5627/