Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2012. 09:14:00
TREND

Popularna djeca češće puše od ostalih

Popularnost u školi usko je povezana s početkom pušenja, pa izgleda da pušenje nije postalo nepopularno unatoč svim kampanjama

Popularna djeca puše više od nepopularne
Popularna djeca puše više od nepopularne (Arhiva)

Popularnost pušenja, kako je pokazalo najnovije istraživanje na Sveučilištu Južna Kalifornija, ne opada unatoč svim kampanjama za prestanak pušenja. Naime, popularnost u školi usko je povezana s popularnošću pušenja, tako da popularna djeca najčešće postaju pušači, i to ranije od ostalih.

Preko 80 posto Amerikanaca počelo je pušiti prije 18. godine života, a skoro 20 posto srednjoškolaca popušilo je barem jednu cigaretu, do je 9 posto žvakalo duhan.

Tinejdžeri su u ispitivanju odgovarali na pitanja da li puše i koliko, koliko njihovih kolega puši i što njihovi najbliži prijatelji misle o pušenju. Odgovor je porazan za sve kampanje protiv pušenja, jer su svi odgovorili da puše najpopularnija djeca u školi. 

Istraživanje je pokazalo da popularna djeca počinju pušiti ranije od ostalih, no na njihovu odluku o početku pušenja utječe upravo popularnost i mišljenje prijatelja.

Kako je ovo već četvrto istraživanje s istom temom, očito je da su pusti milijuni dolara ulupani u kampanje protiv pušenja potpuno promašili metu.

09.09.2012. 09:14:00
http://metro-portal.hr/popularna-djeca-cesce-puse-od-ostalih/73798/