Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2012. 11:09:00
INSTANT TRIKOVI

Popravite raspoloženje u 2 minute

Oboružajte se arsenalom brzih trikova za podizanje raspoloženja koji vam uvijek mogu dobro doći

Kako se oraspoložiti u trenutku
Kako se oraspoložiti u trenutku (Free Digital Photos)

Životne okolnosti zaslužne su za samo 10% sreće ili nesreće, a čak 40% otpada na odluke koje sami donosimo i načine na koje se usrećujemo, tvrdi Sonja Lyubomirsky sa Sveučilišta Kalifornija koja se godinama bavi fenomenom osobne sreće. Oboružajte se arsenalom trikova za brzo podizanje raspoloženja:

Pregledajte stare fotografije
Izvadite album s djetetovim slikama ili fotografijama s omiljenog putovanja ili srednje škole i osjećat ćete se bolje nego da ste pojeli komadić čokolade. Britanski znanstvenici istražili su kako čokolada, alkohol, TV, glazba i osobne fotografije utječu na naše raspoloženje i došli do zanimljivog rezultata - glazba i čokolada gotovo nemaju utjecaja, alkohol i TV minimalno podižu raspoloženje, a najviše ispitanika se osjećalo bolje nakon pregledavanja osobnih fotografija.

Širom rastvorite zavjese i dignite rolete
Metoda dokazano pomaže ženama kada je vani sunčano, otkrio je Anthony Levitt sa Sveučilišta u Torontu. Sunčeve zrake u dom obavezno pustite rano ujutro, a najbolja kombinacija za raspoloženje sastoji se od jutra, Sunca i vježbanja. Ili jednostavno pojedite doručak uz osunčani prozor.

Prošećite oko zgrade
Prekinite rutinu i kratko prošećite po kvartu ili oko bloka u kojem živite ili radite. Osim kretanja, dobro će vam doći malo svježeg zraka.

Posjetite YouTube
Znamo koliko je smijeh dobar za zdravlje, a najbržu dozu smijeha možete pronaći upravo na YouTubeu. Smijeh dovodi do kemijske reakcije koja odmah podiže raspoloženje, smanjuje bolove i razinu stresa te jača imunitet, dokazano je snimkama mozga na američkom Stanfordu.

Sjeckajte povrće
Kuhanje koje također usrećuje možda traje predugo, ali povrće možete nasjeckati u dvije minute. Istovremeno ćete izbaciti negativnu energiju i obaviti dio posla za kasniji obrok. Ovu pomalo neobičnu metodu predlaže popularni američki savjetnik za zdravstvena pitanja Andrew Weil.

Nabacite osmjeh
Iako vam nije do smijeha, nabacite osmjeh na lice i zadržite ga što duže možete. Sonja Lyubomirsky tvrdi da bilo kakva promjena u muskulaturi lica može podići raspoloženje, pogotovo ako je osmjeh vidljiv i drugima.

Riješite se nereda
Sigurno imate ormar, ladicu ili kutak u kući kojem bi dobro došlo malo organizacije. Uzmite vrećicu i bacite suvišne, pokvarene i poderane stvari. Izbacit ćete negativnu energiju i stvoriti makar iluziju urednosti koja će vas opustiti, kaže Elaine Aron, autor knjige The Highly Sensitive Person.

27.11.2012. 11:09:00
http://metro-portal.hr/popravite-raspolozenje-u-2-minute/60526/