Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2013. 18:53:19
KLOVIĆEVI DVORI

Popratni program uz izložbu remek djela Pabla Picassa

Nastavljajući tradiciju intenzivne muzejsko - pedagoške djelatnosti, Galerija Klovićevi dvori, po prvi puta, raspisuje natječaj za vizualne radove djece i mladih namijenjen učenicima

Picassova djela pristižu
Picassova djela pristižu (Galerija Klovićevi dvori)

Dok djela slavnog Pabla Picassa polako stižu u Zagreb, Galerija Klovićevi dvori priredila je niz popratnih programa koji će se odvijati tijekom cijelog trajanja izložbe.

Tako će se u Galeriji održavati predavanja sa specifičnim temama vezanima uz lik i djelo autora koji je bio i ostao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima, istraživačima, likovnim kritičarima te cjelokupnoj stručnoj javnosti. Njegova je umjetnost često bila poticajem za nove umjetničke trendove, čak i pokrete u sredinama koje su se napajale avangardnim strujanjima.

Picasso je ostavio značajan trag i u hrvatskoj umjetnosti. Njegove su se faze od kubizma do klasicizma, ali i plave i ružičaste pomno pratile, interpretirale i propitivale. Na predavanjima tijekom izložbe govorit će se općenito o modernoj umjetnosti, te o tome zašto su neke slike Pabla Picassa značile prekretnicu u čitavoj povijesti umjetnosti? Kako je jedan čovjek pokrenuo lavinu novih stilskih, formalnih i sadržajnih promišljanja svih grana umjetnosti.

Poseban osvrt zaslužuju odjeci kubizma i Picassove umjetnosti u hrvatskoj arhitekturi, slikarstvu, skulpturi i fotografiji. Koji su bili glasnici avangardnih strujanja u nas? Kako je kubizam promijenio ikonografiju grada?

Vizualni natječaj „Nedjelja" povodom izložbe Pabla Picassa

Nastavljajući tradiciju intenzivne muzejsko - pedagoške djelatnosti, Galerija Klovićevi dvori, po prvi puta, raspisuje natječaj za vizualne radove djece i mladih namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Republike Hrvatske. Picasso je mnoga djela posvetio svojoj obitelji i vremenu provedenom s njima.

Jedna u nizu je upravo i slika „Nedjelja" koja prikazuje autoportet autora u kontekstu jednog takvog dana. Ovim natječajem želi se potaknuti učenike osnovnih i srednjih škola te njihove učitelje i nastavnike na aktivnu refleksiju tematskog i formalnog sadržaja Picassovih djela.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenici osnovnih (5. - 8. razred) i srednjih (1. - 4. razred) škola Republike Hrvatske. Krajnji datum za dostavljanje radova je 10. svibnja 2013.godine, a sve zainteresirane škole mogu se obratiti na e-mail adresu artionica@galerijaklovic.hr.

Za sve ostale informacije posjetite www.galerijaklovic.hr.

07.03.2013. 18:53:19
http://metro-portal.hr/popratni-program-uz-izlozbu-remek-djela-pabla-picassa/76889/