Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2012. 15:34:00
SIESTA

Popodnevnim odmorom do zdravlja

Popodnevni odmor izoštrit će vam um i dati svježinu i koncetraciju, veću učinkovitost, a i lakše ćete zaspati navečer

Spavanjem tijekom radnog vremena postajete produktivniji
Spavanjem tijekom radnog vremena postajete produktivniji (Arhiva)

Popodnevni odmor ili popularna latinska siesta pokazala se odličnim načinom za čuvanje zdravlja, koncentracije i bistrog uma. "Ubit' oko" tijekom popodneva na sat vremena pomoći će vam da ostanete budni, oprezni i koncentrirani sljedećih devet sati, pokazali su rezultati istraživanja.

Da se ne radi isključivo o lijenosti, kako se kod nas zna reći, pokazuje i praksa najvećih svjetskih kompanija. Veliki Google i Nike imaju u svakom uredu mjesto za spavanje zaposlenika tijekom dana, i to iz jednostavnog razloga - radnici koji ga koriste redom su produktivniji od ostalih.

Za pilote je jasno samo po sebi da trebaju imati bistar um, pa British Airways i Continental ohrabruju svoje pilote da drijemaju tijekom dugih letova. Analizom učinka pilota došli su do zaključka da samo 26 minuta laganog sna povećava sposobnosti pilota za 34 posto, a oprez i budnost za čak 54 posto.

Popodnevni odmor ima razne blagodati, pa ćete tako nakon njega navečer trebati 14 posto manje vremena da zaspete, manje ćete patiti od nesanice i spavati duže dvadeset minuta. 

Nakon sieste raspoloženje će vam se popraviti cijelih 10 posto, izdržljivot, opreznost i komunikativnost za 14 posto.

Nakon svega navedenog, vjerojatno shvaćate da vam ne preostaje ništa drugo nego da se uvalite na najbliži krevet i bacite popodnevnu siestu. Naravno, do sat vremena, ne više.

26.08.2012. 15:34:00
http://metro-portal.hr/popodnevnim-odmorom-do-zdravlja/73529/