Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 20:42:22
IZVANREDNO STANJE

Poplavljena i Posavina, kiša ne prestaje padati

Vatrogasne ekipe ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i objekata, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava

Slavonija Posavina poplava
Slavonija Posavina poplava (Danijel Soldo/Cropix)

Zbog obilnih kiša izlili su se bujični vodotoci i kanali u brodskoj i novogradiškoj Posavini gdje je poplavljeno više desetaka podruma i kuća te dio prometnica. Kako kiša ne prestaje padati, situacija se mijenja iz sata u sat i prijeti proglašenjem izvanrednog stanja, a poslijepodne je izvanrednu sjednicu održao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje.

"Stanje je vrlo ozbiljno. Zasada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a prijeti nam i proglašenje izvanrednog stanja", rekao je zamjenik brodsko posavskog župana Davor Vlaović.

Naime, vodostaj na istočnom lateralnom kanalu Jelas polje kod mjesta Slobodnica poslijepodne je bio 318 centimetara što je 20 do 30 centimetara više od dosada najviše zabilježenog vodostaja i dva centimetra do proglašenja izvanrednog stanja, kaže rukovoditelj obrane od poplava Davorin Piha.

Na kritičnim mjestima grade se zečji nasipi. Piha kaže kako je zečji nasip izgrađen i na dijelu uz autocestu Zagreb - Lipovac, gdje je prijetila opasnost da voda koja se izlila iz lateralnog kanala Krak poplavi autocestu i spriječi promet. To se na sreću nije dogodilo, a zatvoren je samo istočni izlaz na autocestu u smjeru Zagreba.

Najkritičnije je u naseljima Bartolovci i Slobodnica u općini Sibinj te u novogradiškom naselju Prvča. Vatrogasne ekipe su stalno na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i objekata.

Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje odredio je sve potrebne mjere ako dođe do proglašenje izvanrednog stanja. "Osigurali smo i prostore za smještaj ljudi ako bude potrebna evakuacija", rekao je zamjenik župan Davor Vlaović, dodajući kako se nada da se to ipak neće dogoditi. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 20:42:22
http://metro-portal.hr/poplavljena-i-posavina-kisa-ne-prestaje-padati/41419/