Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2011. 14:10:00
FUKUSHIMA

Ponovo dim iznad reaktora 2

U japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi pojavio se bijeli dim iznad reaktora broj 2

Fotografija vijesti

Nešto ranije se dogodio manji porast radioaktivnosti pošto je u blizini reaktora broj 3 ispušten dim koji se više ne vidi, izvijestila je japanska Agencija za nuklearnu sigurnost, a prenosi Hina. Ranije tijekom dana tvrtka Tokyo Electric Power, koja upravlja nuklearkom Fukushima, izvijestila je da je iz te centrale nakon pojave dima evakuirano nekoliko radnika. Dim je izlazio iz bazena za skladištenje upotrijebljenih šipki nuklearnog goriva, izvijestio je glasnogovornik tvrtke, dodajući da zasad nije poznat uzrok pojave dima.

U Fukushimi na popravcima na reaktorima nuklearne centrale bez prekida radi nekoliko stotina inženjera, prenose agencije. Zbog dima iz trećeg bloka nuklearne centrale Fukushima pojavila su se i strahovanja u pogledu razine vode u bazenu, odnosno od oslobađanja još veće količine radioaktivnog zračenja. Tijekom vikenda je u jezgri trećeg reaktora došlo do iznenadnog rasta tlaka.

Zbog razornog tsunamija koji je opustošio sjeveroistočnu obalu Japana, centrala Fukushima je 11. ožujka pretpjela velika oštećenja. Sustavi za hlađenje izbačeni su iz stroja, pa je na reaktorima bilo požara, eksplozija i oslobađanja radioaktivnih tvari. Kiša koja u ponedjeljak pada u području oko centrale dodatno je poremetila i otežala napore spasilaca i zamrsila živote preživjelih koji strahuju od radioaktivnih padalina.

21.03.2011. 14:10:00
http://metro-portal.hr/ponovo-dim-iznad-reaktora-2/56766/