Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2009. 10:45:47
IRAN

Ponovno izbili sukobi između policije i štovatelja ajatolaha Montazerija

Pripadnici policije u službenim odorama i u civilu okružili su džamiju prije početka obreda što je dovelo do žestokih sukoba s okupljenima

(Getty Images)

Nekoliko je osoba ozlijeđeno u srijedu u džamiji u Isfahanu nakon izbijanja sukoba između štovatelja ajatolaha Montazerija, koji su ondje sudjelovali u obredu u znak sjećanja na njega, prenosi oporbena internetska stranica Rahasabz.

Policija je pokušala rastjerati okupljene.

"Jutros, prije početka obreda, pripadnici policije u službenim odorama i u civilu okružili su džamiju, što je dovelo do žestokih sukoba s ljudima", koji su željeli prisustvovati obredu, prenosi Rahasabz.

Više je osoba uhićeno, a mnogi su ranjeni. Policija je upotrijebila suzavac. Obred se trebao održati u džamiji Sejed u Isfahanu, na poziv reformističke struje koju vodi ajatolah Džalaledin Taheri.

Veliki ajatolah Hosein Ali Montazeri, povijesna ličnost islamske revolucije, umro je u subotu u Qomu.

Montazeri, nekada nasljednik revolucionarnog vođe ajatolaha Ruholaha Homeinija, prognan je iz politike 1989. jer je kritizirao islamsku republiku. Oštro je kritizirao i aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i optužio njegovu vladu za diktaturu nakon spornih izbora u lipnju. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 10:45:47
http://metro-portal.hr/ponovno-izbili-sukobi-izmedju-policije-i-stovatelja-ajatolaha-montazerija/29227/