Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2010. 07:34:00
LJETO

Ponosno pokažite svoja stopala

Vrijeme je da odvojite malo vremena i napravite kupku koja će ih omekšati

njega stopala

Konačno možemo spremiti u ormar tešku zimsku obuću te je zamijeniti  laganijim, otvorenim cipelama, sandalama, natikačama. Možda osjećate nelagodu prilikom same pomisli na svoja stopala? Iako mislite da je izgled stopala manje bitan od vaše frizure, sigurno ćete se uz njegovana stopala osjećati bolje i privlačnije.

Trenutak je da odvojite malo vremena i učinite svoja stopala lijepima i njegovanim. Njegu stopala počnite tako da si jednom tjedno pripremite kupku.
Kupku napravite dodajući razne sastojke, kao što su ružmarin, lavanda, timijan ili paprena metvica. Osjetit ćete osvježenje i poboljšati cirkulaciju.

U pripremljenoj kupki namačite stopala 10-15 minuta, a nokte očistite sapunom i četkicom.
Nakon kupke stopala dobro posušite, osobito između prstiju gdje vlaga i toplina osobito pogoduju razvoju gljivica.

Recept za intenzivnu njegu omekšavanja kože stopala:Stopala zagrijte u kupki od ružmarina.
Nakon toga kamenom uklonite grubu kozu.
Na stopala utrljajte preostala ulja i stavite debele čarape sve dok koža potpuno ne upije sastojke.
3 litre tople vode
3 kapi ulja od ružmarina
1-2 kapi ulja od lavande
2-3 žlice ulja od jojobe 

Kupka će omekšati nokte i kožu pa će  pedikura  biti lakša. Najčešći problemi stopala su:

Znojenje i neugodan miris

Redovitom njegom možemo smanjiti i znojenje i neugodan miris. Sprej za stopala, balzam i kupka sadrže aktivne tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i neugodnog mirisa.

Ako patite od prekomjernog znojenja, preporučuje se dva puta dnevno prati stopala preparatima koji sprječavaju prekomjerno znojenje, a nakon pranja obavezno rabite puder za stopala.

Pokušajte izbjeći prečesto nošenje sportske obuće (tenisice). Nosite udobnu i ne pretijesnu obuću u kojoj se noga manje znoji.

Ljeti što više nosite otvorenu obuću. Svakodnevno mijenjajte čarape. Izbjegavajte obuću i čarape od sintetike, jer pojačavaju znojenje.

Obuću dobro prozračite prije spremanja u ormar. U cipele možete našpricati  dezodorans za uklanjanje neugodnih mirisa ili puder u spreju.

Gruba i tvrda koža

Ako se na vašim stopalima stvara tvrda koža, svaki dan nakon tuširanja potrebno je temeljito sastrugati grubu, odumrlu kožu i umasirati kremu za stopala koja omekšava kožu. Takva krema pomoći će regeneraciji suhe i oštećene kože stopala jer nadoknađuje izgubljene masnoće.

Kurje oči

Kod problema ovoga tipa ponajprije morate promijeniti cipele jer tijesna obuća, zbog pritiska, dovodi do pojačanog nastanka žuljeva i kurjih očiju.
Kurje oko koje nema dubok korijen možete ukloniti pomoću flastera protiv kurjih očiju ili masti koje možete nabaviti u ljekarni, a kao aktivnu tvar sadrže salicilnu kiselinu.

Gljivice

Među najčešće infekcije stopala ubrajaju se gljivična oboljenja. Gljivice se najčešće pojavljuju između nožnih prstiju jer je koža na tim mjestima tanka.

Ona postaje prhutava i svrbi, a mogu se pojaviti i mjehurići. Kako ne bi došlo do infekcije, potrebno je održavati optimalnu higijenu stopala i pridržavati se nekih pravila:
- nakon pranja dobro posušite stopala, osobito između prstiju;
- u bazenima, saunama, javnim tuševima i hotelima nikada ne hodajte bosi, već nosite prikladnu obuću.

28.05.2010. 07:34:00
http://metro-portal.hr/ponosno-pokazite-svoja-stopala/7160/