Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2010. 11:14:00
OPASNE SITUACIJE

Ponedjeljkom ujutro svima prijeti srčani udar

Rizik od srčanog udara je u jutarnjim satima čak 40% veći nego inače, a najveći ponedjeljkom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

"Kakvo je stanje u prometu?, prvo je pitanje koje postavljam svojim pacijentima", napisao je kardiolog Arthur Agaston, stručni suradnik magazina Prevention, u članku u kojem navodi šet opasnih situacija za zdravlje srca.

Naime, prometne gužve i s njima povezane frustracije povećavaju krvni tlak i rizik od srčanog udara za čak tri puta. Agaston stoga pacijente koji su se jedva probili do njegove ordinacije prvo šalje u sobu za relaksaciju kako bi se odmorili od stresova na ulici.

Na rizik od srčanog udara prije svega utječe način života, prehrana, stres i bavljenje fizičkim aktivnostima, ali i sasvim uobičajene situacije u kojima se svatko od nas redovito nalazi.

Agaston ističe šest najopasnijih trenutaka za srce:

1. Jutro

Istraživanja provedena na Harvardu pokazuju da je rizik od srčanog udara u jutarnjim satima čak 40% veći nego inače. Buđenje predstavlja stres za tijelo, zbog čega se povećava krvni tlak i potreba za kisikom. Također, jutarnja dehidriranost krv čini gušćom.

2. Ponedjeljak ujutro

Početak radnog tjedna izaziva posebno intenzivno lučenje hormona stresa u organizmu. Ljudi su depresivni zbog povratka na posao, vikend im se čini gotovo nedostižno daleko te se rizik od srčanog udara povećava za 20%.

4. Težak obrok

Kalorična bomba puna masti i šećera sužava krvne žile i potiče zgrušavanje krvi. Agaston napominje da se ne trebamo odreći nezdrave hrane, ali da svakako trebamo pripaziti na količine.

5. Vježbanje

Fizički naporne aktivnosti opasne su ako tijelo nije naviknuto na veliku količinu kretanja i akcije. Primjer za to je jednosatno čišćenje snijega nakon višemjesečnog/višetjednog izbjegavanja bavljenja sportom. Kako tijelo nije naviknuto na napor, srce šalje glasna upozorenja.

6. Pozornica

Situacije u kojima govorimo pred nepoznatom ili mnogobrojnom publikom potiču nervozu koja pak povećava rizik od srčanog udara. Izlazak na pozornicu za srce je naime podjednako stresan kao težak fizički napor.

24.02.2010. 11:14:00
http://metro-portal.hr/ponedjeljkom-ujutro-svima-prijeti-srcani-udar/33932/