Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2016. 21:43:09
EH, DA ...

Ponašanje koje će vam definitivno razoriti brak

Ako u vezi ili braku pokazujete prezir prema partneru, velika je vjerojatnost da nećete ostati zajedno

Nije tako teško ostati sam ...
Nije tako teško ostati sam ... (Shutterstock)

Događa li vam se da na putu prema kući razmišljate kakao jedva čekate zagrliti partnera, a onda, kada izusti, po vama pogrešnu rečenicu, umjesto poljupca na njega istresete sav svoj bijes? Neki shvate da su pretjerali i ispričaju se, a neki uvijek ostaju pri svom i ne žele mijenjati stav. Spadate li u drugu kategoriju, vrlo vjerojatno pokazujete prezir prema svom partneru.

Ako je tako, vaša veza je u opasnosti.

Prezir je mješavina bijesa i gađenja, za vezu je daleko toksičniji od frustracija i drugih negativnosti. Između ostalog, podrazumijeva da svog partnera ne doživljavate ravnopravnim - već manje vrijednim.

John Gottman, stručnjak za brak i profesor psihologije na Sveučilištu u Washingtonu i osnivač Gottman Instituta, kaže da je prezir "poljubac smrti" za svaku vezu.

Studija koju je radio zajedno s psihologom Robertom Levensonom pokazala je da je prezir u vezi toliko razarajući faktor i da uz druga negativna ponašanja poput kritike i opstrukcije, može predvidjeti razvod u više od 90 posto slučajeva.

Prezir uzrokuje više od 90 posto raskida veza i brakova, pokazalo je 14-godišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo 79 parova iz različitih djelova SAD-a, a čiji su rezultati objavljeni 2002. godine. Tijekom godina dok je trajala studija razvelo se 29 parova-ispitanika.

I nedavno provedena studija, u kojoj su sudjelovala 373 para koja su tek sklopila brak, potvrdila je navedenu tezu. Ako su u prvoj godini braka vikali jedno na drugo, pokazivali prezir i nisu raspravili konfliktne situacije, takvi paravi, imali su veću šansu da se razvedu u prvim godinama braka.

30.12.2016. 21:43:09
http://metro-portal.hr/ponasanje-koje-ce-vam-definitivno-razoriti-brak/102233/