Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2019. 13:31:00
ZANIMLJIVO :)

Pomrčina Mjeseca je noćas... a što to zapravo znači?

Mjesec će ulaziti u znak Lava u trenucima početka pomrčine, tako da će najsnažniji utjecaj izvršiti upravo na taj znak, kao i na njegovu opoziciju - Vodenjaka

Bit će sjajno ako će se oblaci razići
Bit će sjajno ako će se oblaci razići (Arhiva)

Potpuna pomrčina Mjeseca je noćas, zadnja takva u sljedeće dvije godine, a kako je usput i pun Mjesec, može se referirati na stari indijanski naziv za ovakav fenomen - krvavi vučji supermjesec koji je označavao prvi puni Mjesec u godini koji se javljao u dijelu godine kad su vukovi zavijali izvan sela. 

Kako prognoza nije baš neka, javna promatranja teleskopima su najavljena samo u Splitu i Malom Lošinju. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, Zvjezdano selo Mosor planira organizirati javno promatranje teleskopima u Splitu pokraj lučice Spinut u vremenu od 4,30 do 7,30 sati, a astronomsko društvo "Leo Brenner" na Rivi lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu i tad je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu; kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu, to je djelomična pomrčina, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, to se naziva pomrčina u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme.

Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

PODACI O VIDLJIVOSTI POTPUNE POMRČINE MJESECA IZ HRVATSKE

Početak ulaska u polusjenu: 3:36
Početak djelomične pomrčine: 4:33
Početak potpune pomrčine: 5:41
Maksimum pomrčine: 6:12
Kraj potpune pomrčine: 6:43
Zalazak Mjeseca: 7:41 

Ova pomrčina mjeseca bit će jedina potpuna u 2019. i bit će vidljiva s čitave zapadne hemisfere, Europe i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljnevremenske prilike, moglo promatrati nekih 2,8 milijarda ljudi u svijetu.

Najbolje će se vidjeti iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomrčina dogoditi tijekom "supermjeseca" kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

Što se tiče ezoteričnijih tumačenja, pomrčina Mjeseca povezuje se s osjećajima, intimnošću i obitelji - vrijeme je svođenja računa i novih početaka, inicijativa koje treba pokrenuti na taj dan kako bi bile uspješne i učnkovite.

Mjesec će ulaziti u znak Lava u trenucima početka pomrčine, tako da će najsnažniji utjecaj izvršiti upravo na taj znak, kao i na njegovu opoziciju - Vodenjaka. Ovaj puni Mjesec potiče nas da uspostavimo ravnotežu između romantike i prijateljstva i između izražavanja na osobne i neosobne načine 

Stoga - ustanite ranije i pogledajte!

20.01.2019. 13:31:00
http://metro-portal.hr/pomrcina-mjeseca-je-nocas-a-sto-to-zapravo-znaci/116499/