Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2020. 11:02:00
POGLAVICE

Pomozite da zaštitimo Amazoniju od naftnih kompanija

Achuar je jedan od 20 različitih naroda s ukupno oko 500.000 pripadnika koji žive u prašumi na granici između Perua i Ekvadora, poznatoj kao Sveti izvori Amazone

Čuvajmo je!
Čuvajmo je! (Arhiva)

Poglavice domorodačkih naroda apelirale su da se u vrijeme pandemije koronavirusa spriječe bušenja nafte među pritocima rijeke Amazone, upozorivši da će uništavanje njihove zemlje uništiti napore u borbi protiv klimatskih promjena.

U videoporuci u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti, zajednice u Peruu i Ekvadoru kažu da će se pritisak za iskorištavanjem njihove zemlje pojačati kako vlade budu tražile načine za oporavak od koronavirusa.

"Cijeli se život brinemo za prašumu i pozivamo sve da se priključe našoj viziji", rekao je Domingo Peas, vođa naroda Achuar u Ekvadoru.

"Moramo naći novi put, post-naftni, za ekonomski razvoj na dobrobit cijelog čovječanstva, ne samo nas domorodaca", dodao je.

Achuar je jedan od 20 različitih naroda s ukupno oko 500.000 pripadnika koji žive u prašumi na granici između Perua i Ekvadora, poznatoj kao Sveti izvori Amazone.

Postojeća i planirana naftna i plinska polja prostiru se u toj regiji na 280.000 četvornih kilometara, površini većoj od Teksasa, kažu međunarodne udruge za zaštitu okoliša.

Trenutno je operativno sedam posto tih polja, a ekvadorska i peruanska vlada planiraju iskorištavati još najmanje 40 posto, uključujući polja u prašumama bogatima životom kao što je ekvadorski nacionalni park Yasuní, upozoravaju aktivisti.

Domovina jaguara, ružičastih riječnih dupina, anakonda, majmuna urlikavaca i tisuća drugih vrsta, ta je regija, u velikom dijelu posve netaknuta ljudskim djelovanjem, dio šire Amazonije, najveće prašume na svijetu.

Znanstvenici strahuju da se ekosustav danas tako jako uništava radi sadnje soje i drugih usjeva da će umjesto "usisavača" ugljičnog dioksida postati jedan od najvećih sustava koji ispušta taj staklenički plin.

"Briga za Amazoniju je briga za vaš život i za buduće generacije", poručila je potpredsjednica Konfederacije domorodačkih naroda ekvadorske Amazonije.

23.05.2020. 11:02:00
http://metro-portal.hr/pomozite-da-zastitimo-amazoniju-od-naftnih-kompanija/125346/