Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2020. 17:04:00
PLAVI TELORON

Pomozimo da Plavom telefonu ne odzvoni!

Plavi telefon je to uspio uz pomoć više od 600 volontera koji su bili dostupni svima čak65 tisuća radnih sati

Plavi telefon
Plavi telefon (Arhiva)

Plavom telefonu, prvoj i najstarijoj liniji pomoći u Hrvatskoj, prijeti gašenje zbog nedostatkafinancijskih sredstva. Zbog toga smo pokrenuli crowdfunding kampanju čiji je cilj sakupiti sredstva zanastavak rada što uključuje rad Linije pomoći, savjetovališta Otvorena vrata i ostalih projekta koji djelujuu sklopu Udruge.

Plavi telefon je linija pomoći namijenjena za djecu mlade i odrasle, a prvi puta je zazvonila 2. rujna 1991.godine u jeku Domovinskog rata. Od tada do danas primljeno je više od 125.000 poziva i spašeno je nadesetke života.

Plavi telefon je to uspio uz pomoć više od 600 volontera koji su bili dostupni svima čak65 tisuća radnih sati. Također putem raznih projekata usluge Plavog telefona koristilo je više od 14.000djece, ali i više od 3.000 roditelja, sve to potpuno besplatno.Zbog povećanog broja poziva i izvanrednih okolnosti, pandemije virusa COVID-19 i nedavnog potresa u Zagrebu, radno vrijeme

Linije pomoći je produženo na svih 7 dana u tjednu, od 9 do 20 h. U skladu satrenutnim potrebama u planu je i implementacija online sučelja putem kojeg će se korisnici moćijavljati i putem SMS-a i WhatsApp-a.Problemi s kojima se Plavi telefon već neko vrijeme susreće su nedostatak financijskih sredstava, zbogčega nam je početkom prvog tromjesečja 2020. godine prijetilo gašenje.

No uz pomoć donacija ivolontera cijelu priču nastojimo održati i dalje. Pribavljanje financijske podrške za funkcioniranje postajesve teže dobiti od strane tradicionalnih izvora (ministarstva, Grad Zagreb itd.) ili je ona nedostatnaunatoč dugogodišnjoj prisutnosti i prepoznatljivosti Plavog telefona na nacionalnoj razini. Iz navedenihrazloga u srijedu 7.5.2020. pokrenuli smo donacijsku crowdfunding kampanju.

Budući da želimo nastaviti sa radom, do kraja 2020. godine potrebno nam je 120.000 kuna odnosno20.000 kuna mjesečno u što ulaze plaće voditelja Udruge i voditelja ureda, režijski troškovi, najamprostora, knjigovodstvene usluge i financiranje nekih od projekta koji djeluju u sklopu Udruge.

Sva sredstva prikupljena iznad navedenog iznosa koristili bismo u sljedećoj godini za rad Udruge. I zato je sada, nakon gotovo 30 godina kontinuiranog rada i nesebičnog pomaganja, Plavom telefonupotrebna pomoć kako bi nastavio sa radom i dalje besplatno pružao usluge svojim korisnicima.Donirati za spas Plavog telefona može se putem sljedeće poveznice:https://cinipravustvar.hr/izazov/pomozimo-da-plavom-telefonu-ne-odzvoni/25958

13.05.2020. 17:04:00
http://metro-portal.hr/pomozimo-da-plavom-telefonu-ne-odzvoni/125215/