Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 13:23:44
TALISKER BOUNTY

Pomorci rekonstruiraju pobunu na brodu Bounty

Brod australskog avanturista Dona McIntyrea slijedit će istu rutu dugu 6.500 km koju je prošao i svrgnuti kapetan William Bligh

(Wikipedia)

Četiri pomorca pripremala su se u četvrtak na Pacifiku na mjestu pobune broda Bounty kako bi krenuli putem dugim 6.500 km kojim je 1789. prošao svrgnuti kapetan William Bligh na palubi običnog čamca.

Bligh i 18 članova posade koji su mu ostali vjerni, bačeni su preko ograde britanskog broda u pobuni koju je predvodio Fletcher Christian 28. travnja 1789. na Tofui, blizu arhipelaga Tonga.

Na palubi čamca nakon strašnog 47-dnevnog putovanja bez karte i hrane, Bligh i njegovi pristaše stigli su živi i zdravi na otok Timor, sjeverno od Australije.

Australski avanturist Don McIntyre kapetan je ove ekspedicije na palubi 7,6 metara dugog broda, replike čamca iz 18. stoljeća. Brod će slijediti istu rutu, od polazne točke iz Tonge u južnom Pacifiku do Timora.

"Nestrpljivi smo da počnemo s ekspedicijom i proživimo iskustvo kapetana Bligha i njegove posade", izjavio je u priopćenju McIntyre.

"Svi na palubi Talisker Bountyja doživjet će veliko iskušenje, s malo hrane i s neizvjesnošću osim kad se radi o želji da se dođe do cilja", dodao je on.

Posadu čine David Pryce, iskusan australski pomorac, britanski poslovni čovjek iz Hong Konga David Wilkinson te 18-godišnji Britanac Chris Wilde koji nikad dosad nije nogom kročio na brod.

Pobunjenici s Bountyja prvo su se iskrcali na otoku Pitcairn ali kako se zajednica širila a prostor se sužavao 194 ih se ukrcalo 1856. na pet tjedana plovidbe morem prema otoku Norfolk, u južnom Pacifiku. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 13:23:44
http://metro-portal.hr/pomorci-rekonstruiraju-pobunu-na-brodu-bounty/39021/