Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2017. 11:15:00
TAKO JE...

Pomicanje sata ugrožava zdravlje i okoliš?

Nedostatak svjetla utječe na hipotalamus, dio mozga koji kontrolira razinu hormona, a time i mijenja naš 24-satni tjelesni ciklus ili takozvani ''cirkadijanski ritam''

Promjena sata ima loš utjecaj na nas
Promjena sata ima loš utjecaj na nas (Arhiva)

Pomicanje sata, po većini relevantnih istraživanja provedenih u zadnje vrijeme, definitivno nije dobro za ljudsko zdravlje - vjerovali ili ne, treba nam između 72 sata i cijelog tjedna da se naša tijela potpuno prilagode zimskom računanju vremena.

Kako bismo se prilagodili zimskom vremenu, stručnjaci preporučuju da se opustimo i uzmemo slobodan dan na poslu ili u školi prvog dana nakon što se satovi vrate unatrag.

Meksički Institut za neurologiju je u svom izvješću naveo koji aspekti našeg života ispadnu iz ravnoteže. ''San je najviše pogođen jer se mijenja u skladu s trajanjem dnevnog svjetla. Osim toga, mijenjaju se vremena naših obroka, a kao rezultat toga i način na koji funkcioniramo tijekom dana.''

Uz to, stručnjaci tvrde da su posljedice promjene vremena u svojoj prirodi zapravo društvene. Mračnije večeri znače da ćemo manje vremena provoditi vani s prijateljima, a više vremena kod kuće.

Dolaskom zimskog vremena može se promijeniti i naša biološka ''šminka''. Nedostatak svjetla utječe na hipotalamus, dio mozga koji kontrolira razinu hormona, a time i mijenja naš 24-satni tjelesni ciklus ili takozvani ''cirkadijanski ritam''.

Ranije padanje mraka, naime, utječe na manjak energije te imamo manje vremena za aktivnosti na otvorenom. Dodatni sat svjetlosti povećao bi našu energiju, razinu vitamina D i potaknuo bi nas da više vježbamo. Vitamin D je posebno važan u cijeloj priči jer je njegov manjak faktor rizika za rahitis, a gotovo polovica čovječanstva ima manjak tog važnog vitamina.

Ukratko, istraživanja su pokazala da su ljudi sretniji, energičniji i manje bolesni tijekom sunčanih dana, dok zima i mrak donose upravo suprotno. Osim toga, istraživanja pokazuju kako bi zaustavljanje sata donijelo dobrobiti i za okoliš - uštedjelo bi se više energije jer bi dan trajao duže i bilo bi više svjetla.

29.10.2017. 11:15:00
http://metro-portal.hr/pomicanje-sata-ugrozava-zdravlje-i-okolis/108243/