Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 13:17:33
ODRA I VISLA

Poljska se i dalje bori protiv poplava

Vodeni val izlio se na grad Wroclaw, a u stanju maksimalne pripravnosti je i glavni grad Varšava jer se do utorka očekuje porast vodostaja Visle

poplava Poljska Wroclaw
poplava Poljska Wroclaw (YouTube)

Borba protiv poplave nastavljena je u nedjelju u poljskom gradu Wroclawu gdje su nabujale bujice na dva mjesta probile nasipe koje štite grad od Odre i Sleze i vodeni val se izlio na grad.

Veliki dijelovi sjeverozapadne gradske četvrti Kozanow poplavljeni su, a voda doseže i do dva metra visine, javila je televizijska postaja TVN 24. Poplavljene su obiteljske kuće kao i veliki stambeni blokovi.

Razina vodostaja rijeke Visle u prijestolnici Varšavi pala je prošle noći za 20 cm, tako da sada iznosi 7.57 m. Međutim, grad je i dalje u stanju maksimalne pripravnosti jer se porast vodostaja Visle očekuje do utorka.

Dužnosnici se boje i da bi rijeka mogla probiti postavljene barijere koje su omekšale i prijete popuštanjem zbog višednevnih poplava i velikog pritiska vodenih masa. Oko 120 tisuća dodatnih vreća pijeska preko noći su dopremljeni u grad kako bi pojačali barijere, a vatrogasci i hitne službe bez prekida dežuraju u gradu i okolici.

Nabujala Visla sada i ugrožava grad Wloclawek, oko 150 km sjeverno od Varšave, gdje se glavni val očekuje kasnije tijekom dana. Stručnjaci upozoravaju da nasipi u tom gradu možda neće izdržati pritisak vode. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 13:17:33
http://metro-portal.hr/poljska-se-i-dalje-bori-protiv-poplava/40688/