Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2010. 12:01:00
NAKON HLADNOG RATA

Poljska obilježava 30 godina "Solidarnosti"

Na dan 31. kolovoza 1980. poljska komunistička vlast prihvatila je osnivanje prvog nezavisnog sindikata na prostoru pod sovjetskom dominacijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Trideset godina nakon rođenja poljskog sindikata Solidarnost, koji je uvelike pridonio padu sovjetskog komunizma, i 30 godina nakon potpisivanja povijesnog sporazuma između komunističkog režima u Varšavi i štrajkaša u Gdanjsku, legendarni vođa Lech Walesa drži da svijet ima još dosta toga za učiniti kako bi se prilagodio razdoblju nakon Hladnog rata.

Na dan 31. kolovoza 1980. poljska komunistička vlast prihvatila je osnivanje prvog nezavisnog sindikata na prostoru pod sovjetskom dominacijom. "Solidarnost je stala na kraj podjelama i stvorila je uvjete za ujedinjenje Njemačke i Europe. Ali zadržali smo strukture naslijeđene iz bivše epohe koje se i dalje moraju prilagođavati i koje se moraju reorganizirati", kazao je Lech Walesa. "Kapitalizam pak previše gleda novac i ne vidi čovjeka", dodao je u razgovoru za agenciju AFP.

Europljanima je poručio da "moraju shvatiti da države nacije više ne postoje".

"Nema više Francuske ili Poljske u velikom broju područja: ekologiji, informatici, gospodarstvu", rekao je Walesa. Smatra također da to što svaka država još uvijek ima drugačije zdravstvo, fiskalnu politiku "neće ići". Prema njegovu mišljenju, Europa se mora nastaviti širiti. "Nema Europe bez Turske", tvrdi taj gorljivi katolik, dijeleći packe Francuskoj i Njemačkoj zbog oklijevanja da muslimansku zemlju puste u Europu.

Taj 66-godišnjak, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983., i dalje je vrlo aktivan u borbi za ljudska prava i demokraciju, bilo da je riječ o kubanskim političkim zatvorenicima ili zabrani rada privatnih TV postaja u Ukrajini. "I dalje ima jako puno stvari koje je vrijedno braniti i za koje se treba boriti", rekao je Walesa i pozvao odbor za dodjelu Nobelovih nagrada da svoj odabir usmjeri u korist "drugih potlačenih ljudi" i da se više zauzme za stvari poput ekologije.

Walesa se, kako je rekao, ne prepoznaje u sadašnjem sindikatu Solidarnost, koji broji oko 700.000 članova, a i predbacuje mu brojne stvari, poput potpore konzervativnom kandidatu Jaroslawu Kaczynskom na predsjedničkim izborima u lipnju i srpnju.

"Identificiram se s 30. godišnjicom tog velikog sindikata koji je brojio oko 10 milijuna članova. Sadašnji nije baš velik", kazao je Walesa i dodao da 31. kolovoza neće nazočiti svečanostima povodom te velike godišnjice. Obećao je, međutim, da će nazočiti 50. godišnjici Solidarnosti 2030. godine.

Kratka povijest

Prije 30 godina, oči cijelog svijeta bile su uprte u poljsku luku Gdanjsk gdje su radnici predvođeni Lechom Walesom prkosili komunističkoj vlasti i gdje je začeta "Solidarnost", prvi nezavisni sindikat u sovjetskom bloku.

Ovo su važniji datumi u toj slavnoj epopeji:

1980. godina

14. kolovoza - izbija štrajk u brodogradilištu Lenjin u Gdanjsku. Radnici prosvjeduju zbog povećanja cijena i traže vraćanje svojih otpuštenih kolega, Anne Walentynowicz i Lecha Walese.

16. kolovoza - Walesa staje na čelo štrajkaškog odbora, a štrajk se širi duž cijele obale Baltika.

21. kolovoz - vladino izaslanstvo dolazi na pregovore sa štrajkašima koji traže pravo na osnivanje nezavisnog sindikata.

27. kolovoza - štrajk se širi na rudnike Šleske.

31. kolovoza - potpisivanje sporazuma između odbora s Walesom na čelu i vladinog izaslanstva.

24. listopada - sindikat "Solidarnost" dobiva pravni status.

__________

1981. godina

15. siječnja - papa Ivan Pavao II. prima u Vatikanu izaslanstvo "Solidarnosti" predvođeno Walesom.

13. prosinca - general Wojciech Jaruzelski uvodi izvanredno stanje. Sindikat je zabranjen i stavljen izvan zakona, njegovi dužnosnici i vođe uhićeni, ali pokret nastavlja svoje aktivnosti u ilegali.

__________

1983. godina

lipanj - papa Ivan Pavao II. stiže u posjet Poljskoj i daje podršku "Solidarnosti".

5. listopada - Walesa prima Nobelovu nagradu za mir.

Legendarni vođa Lech Walesa drži da svijet ima još dosta toga za učiniti kako bi se prilagodio razdoblju nakon Hladnog rata.

1988. godina

kolovoz - organizira se novi val štrajkova na obalama Baltika i rudnicima Šleske.

__________

1989. godina

veljača - pregovori predstavnika režima generala Jaruzelskog s demokratskom oporbom.

4. lipnja - pobjeda "Solidarnosti" na poludemokratskim parlamentarnim izborima.

24. kolovoza - katolički intelektualac Tadeusz Mazowiecki postaje prvi šef nekomunističke vlade u Istočnoj Europi.

9. studenoga - pad Berlinskog zida.

__________

1990. godina

12. prosinca - nakon što je izabran za predsjednika Republike, Lech Walesa napušta položaj predsjednika "Solidarnosti".

(hina/metro-portal)

29.08.2010. 12:01:00
http://metro-portal.hr/poljska-obiljezava-30-godina-solidarnosti/46951/