Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2017. 13:30:00
EU FONDOVI

Poljoprivrednicima do 10 milijuna kuna za lakši pristup kreditima

Koliko je ponovno pokretanje ove mjere važno za poljoprivrednike svjedoči i činjenica da je korisnicima prošloga poziva odobreno gotovo 160 milijuna kuna jamstava za ulaganja

Približite se EU fondova
Približite se EU fondova (Arhiva)

Nakon što više od godinu dana nisu mogli računati na instrumente osiguranja HAMAG-BICRO-a za svoje poduzetničke investicije, poljoprivrednicima se Jamstvenim programom „Poljoprivrednici" ponovno osigurava lakši pristup kreditima. Uz visoku stopu jamstva, program odlikuje i smanjena naknada za izdavanje jamstva od 0,25% iznosa jamstva.

Prihvatljiva i obrtna sredstva

U okviru Programa obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti te većinski privatna trgovačka društva do 50 zaposlenih, a koja su upisana u Upisnik poljoprivrednika, mogu podnijeti zahtjev za jamstvo za pokriće do 50%, odnosno do 80% (mladi poljoprivrednici*) glavnice kredita/leasinga. Ovisno o namjeni investicije, maksimalni iznos jamstva je 10.000.000,00 kuna za zajmove za osnovna (uz udio obrtnih sredstava do 30%) te 750.000,00 kuna za obrtna sredstva. Maksimalno trajanje jamstva je 15 godina.

Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, ali i razvoj turističke djelatnosti

Koliko je ponovno pokretanje ove mjere važno za poljoprivrednike svjedoči i činjenica da je korisnicima prošloga poziva odobreno gotovo 160 milijuna kuna jamstava za ulaganja u kupnju zemljišta, kupnju/izgradnju prostora za obavljanje turističke djelatnosti, nabavu mehanizacije i stoke itd.

Program će se provoditi do 31. prosinca 2018. godine, odnosno do uvođenja novih financijskih instrumenata u sektor poljoprivrede, kada će, umjesto iz nacionalnih sredstava, jamstva biti financirana iz ESI fondova.

  *definiciju mladog poljoprivrednika možete pronaći na našoj stranici.

Za sve ostale informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu investicijske studije i ostale projektne dokumentacije potrebne za odobrenje kredita i jamstva obratite se tvrtki Ravecon.

07.12.2017. 13:30:00
http://metro-portal.hr/poljoprivrednicima-do-10-milijuna-kuna-za-laksi-pristup-kreditima/109014/