Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2010. 10:44:00
TKO RADI GRIJEŠI?

Politički seks skandali koji su uzdrmali svijet

Bez obzira koji je vaš stav o političarima, postoji jedan aspekt njihovog djelovanja koji je čak i gori od političkih gafova...

bill clinton, monica lewinsky
bill clinton, monica lewinsky (Getty Images)
I dok se Amerika muči s debatom oko zdravstvenog osiguranja, a Britanija oko troškova parlamentarnih zastupnika, možete biti sigurni bi dobar stari seks skandal nadišao sve navedene probleme. U nekim slučajevima ti skandali su toliko štetni da mogu uništiti karijere pa čak i srušiti vlade.

1. Thomas Jefferson i Sally Hemings - kao treći predsjednik SAD-a i glavni autor ˝Deklaracije nezavisnosti˝, Jefferson je jedan od najvećih američkih političara. Tijekom njegovog prvog mandata, otpušteni djelatnik ureda, James Callender, tvrdio je kako je Jefferson držao robinju po imenu Sally kao svoju konkubinu, te s njom imao nekoliko djece. I dok je predsjednik u to vrijeme bio udovac, ipak se radilo o teškoj optužbi. Srećom po njega, nije živio u današnje doba interneta i masovnih medija, inače bi posljedice skandala bile puno veće.

2. Silvio Berlusconi - ako se jedna osoba na ovoj listi zaslužuje nazvati tvrdokošcem onda je to zasigurno Berlusconi. Unatoč mjesecima groznih optužbi o njegovom privatnom životu, on se i dalje nalazi na poziciji talijanskog premijera. Katalog optužbi sadržava navodno snimljene telefonske razgovore između njega i prostitutke, tvrdnji da je plaćao desetke ˝modela i manekenki˝ kako bi prisustvovali zabavama u njegovoj rezidenciji, a jedna od tih djevojaka čak je tvrdila kako joj je Berlusconi ponudio mjesto u Europskom parlamentu. Njegova žena pokrenula je postupak za rastavu uz obrazloženje: ˝Ne mogu ostati s čovjekom koji salijeće maloljetnice.˝

3. Bill Clinton i Monica Lewinski - ovo je definitivno jedan od najpoznatijih seks skandala. Clinton je bio poznat kao ženskar, no kada je priča izašla u javnost, sve je decidirano porekao. Ipak, nakon što su dokazi postali neizbježni (uključujući i sako Monice umrljan spermom), Clinton je napokon priznao, što je dovelo do drugog opozivnog postupka u povijesti američkih predsjednika. Ali ni nakon te afere Clinton nije smijenjen i ostao je na mjestu predsjednika Sjedinjenih Država sve do kraja svog mandata - do siječnja 2001. godine.

4. Moshe Katsav - radi se o jednom od najtežih političkih seks skandala u povijesti. Bivši izraelski premijer bio je prisiljen odstupiti s dužnosti nakon što su ga brojne zaposlenice optužile za seksualno napastovanje, a jedna čak i za silovanje. I dok je Katsav protestirao kako je nevin, te da sve dolazi od njegovih političkih protivnika, broj optužbi bio je popriličan pa je i sudski optužen za silovanje. Ipak, žalba mu je pomogla da izbjegne zatvor.

5. Jeremy Thorpe - kao diplomac s Oxforda, Thorpe je u dobi od samo 38 godina postao vođa Britanske liberalne stranke 1967. Dvije godine kasnije, muškarac pod imenom Norman Scott izjavio je kako su bili ljubavnici, a to je bilo vrijeme kada je homoseksualnost u Britaniji bila ilegalna. Skandal je doista buknuo 1974. kada je Scott tvrdio kako je unajmljen profesionalni ubojica da ga ukloni. 1979. Thorpe je završio na sudu zbog urote za ubojstvo. Oslobođen je, no šteta nastala od cijelog skandala zacementirala je njegovu političku karijeru.

20.05.2010. 10:44:00
http://metro-portal.hr/politicki-seks-skandali-koji-su-uzdrmali-svijet/40454/