Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2021. 16:01:00
NAPOKON?

Politički dogovor o proračunu EU-a za 2022.

Europski parlament i Vijeće Europske unije, na prijedlog Europske komisije, postigli su posljednjeg dana zakonskog roka, neformalni politički dogovor o proračunu EU-a za 2022. od gotovo 170 milijardi eura

Napokon dogovor?
Napokon dogovor? (Arhiva)

Dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura i plaćanja od 170,6 milijardi eura. Posebna pozornost posvećena je vanjskoj dimenziji, s obzirom na sve globalne izazove s kojima se Europa susreće, uključujući humanitarnu krizu u Afganistanu, pomoć sirijskim izbjeglicama, te potpora trećim zemljama u suočavanju s pandemijom. 

Po dogovoru, 49,7 milijardi eura u obvezama namijenjeno je za potporu oporavku poticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno je 53,1 milijardi eura, a 971,9 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za Obzor Europa odnosno za potporu istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namijenjeno je 12,2 milijardi eura, a 613,5 milijuna eura za Program jedinstvenog tržišta, kao potpora konkurentnosti te malim i srednjim poduzećima, među ostalim u turizmu.

Usto, 839,7 milijuna eura namijenjeno je programu EU4Health u cilju potpore europskoj zdravstvenoj uniji i sveobuhvatnog odgovora na zdravstvene potrebe europskih građana.

Nadalje, 1,2 milijardi eura predviđeno je u okviru Fonda za pravednu tranziciju kako bi prelazak na klimatsku neutralnost donio koristi svima te 755,5 milijuna eura u okviru programa LIFE za potporu zaštiti okoliša i klime.

Instrumentu za povezivanje Europe namijenjeno je 2,8 milijardi eura u cilju izgradnje suvremene visokoučinkovite prometne infrastrukture koja će poboljšati prekogranične veze.

Programu Erasmus+ namijenjeno je 3,4 milijardi eura za ulaganje u ulaganje u mlade te 406 milijuna eura za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa.

Dogovoreno je i 1,1 milijardi eura za Fond za azil i migracije te 809,3 milijuna eura za Fond za integrirano upravljanje granicama radi intenziviranja suradnje u području upravljanja vanjskim granicama, što uključuje i 25 milijuna eura za zaštitu granice s Bjelorusijom, te u području migracijske politike i politike azila, što obuhvaća i dodatna sredstva za obveze preseljenja.

Fond za unutarnju sigurnost dobio je 227,1 milijuna eura, a 945,7 milijuna eura određeno je za Europski fond za obranu radi potpore europskoj strateškoj autonomiji i sigurnosti.

Zaključno, 15,2 milijardi eura namijenjeno je za potporu susjedima i međunarodnom razvoju i suradnji. Sporazum obuhvaća ciljana povećanja za Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) - Globalna Europa (190 milijuna eura), ponajprije za Afganistan i Siriju, te za program humanitarne pomoći (211 milijuna eura) za rješavanje kriznih situacija u svijetu, navodi Komisija.

18.11.2021. 16:01:00
http://metro-portal.hr/politicki-dogovor-o-proracunu-eu-a-za-2022/135190/