Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2010. 00:37:00
JADRANKA, A TI?

Politička elita na sudu zbog nemarnog vođenja države

Bivši premijer s troje ministra na sudu će odgovarati zbog teške financijske krize koja je 2008. pogodila Island

Geir Haarde
Geir Haarde (Getty Images)

Bivši konzervativni islandski premijer Geir Haarde i troje članova njegova kabineta, koje se optužuje za nemar u financijskoj krizi 2008., moraju se izvesti pred Visoki sud pravde, zatražilo je u subotu ad hoc parlamentarno povjerenstvo.

Povjerenstvo je potvrdilo zaključke "Izvješća o istini" objavljenog u travnju, ističući krajnji nemar tadašnjih glavnih političkih čelnika i bankara u slomu islandskog bankovnog sustava, koji je gurnuo otok u neviđenu financijsku krizu.

U izvješću na 274 stranice objavljenom u subotu, povjerenstvo ocjenjuje da se sudski mora goniti ne samo bivšeg premijera, već i bivšeg ministra financija Arnija Mathiesena, trgovine Bjoergvina Sigurdssona i ministricu vanjskih poslova Solrun Gisladottir.

Povjerenstvo smatra da su "bili nemarni" i traži da Visoki sud (Landsdomur) "sudi ministrima i izreče im kaznu".

Parlament u ponedjeljak treba početi raspravu o tom izvješću i imenovati tužitelja i sudce za Visoki sud koji će se sastati prvi put nakon svog osnutka 1905. "To je ozbiljna optužba protiv našeg političkog sustava, naših političara, parlamenta, burze..., to je problem koji moramo početi rješavati", komentirala je socijaldemokratska premijerka Johanna Sigurdardottir.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 00:37:00
http://metro-portal.hr/politicka-elita-na-sudu-zbog-nemarnog-vodjenja-drzave/47782/