Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2011. 12:55:00
SYDNEY

Policija upala u prostorije australskog Greenpeacea zbog pšenice

Tri aktivista Greenpeacea ušla su u sjedište Znanstveno-industrijskog istraživačkog centra (CSIRO) u Canberri i kosilicom posjekli genetski modificirane usjeve pšenice

Zelena pšenica
Zelena pšenica (Deviantart)

Australska policija zauzela je u četvrtak prostorije svjetski poznate udruge za zaštitu okoliša Greenpeace u Sydneyu nakon štu su aktivisti provalili u vodeći znanstveni laboratorij kako bi uništili pokusne primjerke genetski modificirane pšenice, javlja Hina.

Tri aktivista Greenpeacea ušla su u sjedište Znanstveno-industrijskog istraživačkog centra (CSIRO) u Canberri i kosilicom posjekli genetski modificirane usjeve pšenice. Policije je nakon toga krenula u akciju zbog "nelegalnog upada na posjed i nanesene štete". Za sada nitko nije uhićen.

Australski državni ured za gensku tehnologiju je priopćio da je rizik od uništene pšenice za ljude i okoliš bio zanemariv, a CSIRO je ustvrdio da su uništeni mjeseci istraživačkog rada na usjevima koji bi bili zdraviji po ljude. Čelni čovjek australskog Greenpeacea Steve Campbell tvrdi upravo suprotno.

"Postoje ozbiljni rizici povezani s GMO pšenicom, rizici po zdravlje, naš okoliš i naše gospodarstvo", kazao je Campbell. Odlučno tvrdi da vlada te rizike ignorira i prikriva.

21.07.2011. 12:55:00
http://metro-portal.hr/policija-upala-u-prostorije-australskog-greenpeacea-zbog-psenice/61519/