Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2009. 20:41:11
SLUČAJ HODAK

Policija tvrdi da im nije trebao nalog za pretres Šlogarovog sjenika

Ravnateljstvo poručuje da su "poduzeli sve mjere i radnje sukladno pravilima struke te poštujući sve pozitivne pravne propise"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)

Ravnateljstvo policije ustvrdilo je danas da su policajci prilikom pretraga sjenika u kojem je pronađen pištolj kojim je lani ubijena Ivana Hodak poduzeli "sve mjere i radnje sukladno pravilima struke i pozitivnim pravnim propisima" te da nisu imali nikakvih zakonskih osnova za traženje naloga za pretragu.

Priopćenjem u kojem se tvrdi da je pretraga sjenika u Zaprešiću bila zakonita policija je reagirala na medijske napise o navodnim propustima prilikom pronalaska i izuzimanja pištolja u kojima je, kako kažu, iznijet cijeli niz neargumentiranih navoda.

Pisanje medija o pretrazi sjenika i pronalasku pištolja potaknula je, pak, odluka Vrhovnog suda o ukidanju rješenja po kojem je na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak kao valjan dokaz prihvaćen pretres sjenika te zatražio od suca Ivana Turudića da dodatno obrazložiti zašto pretragu smatra zakonitom.

U Ravnateljstvu policije kažu da policajci koji su postupali po dojavi građana da se u sjeniku nalazi skitnica (Mladen Šlogar) nisu niti mogli pretpostaviti da bi se moglo raditi o osobi koja je počinila nekakvo kazneno djelo i da bi ta osoba kod sebe mogla imati sredstvo izvršenja kaznenog djela. Stoga, objašnjavaju u policiji, policajci nisu imali nikakvih zakonskih osnova za traženje naloga za pretragu otvorenog prostora kakav je sjenik, a kojemu u tom trenutku nije bio poznat niti stvarni vlasnik, zbog čega je pronađeni pištolj privremeno oduzet od osobe čije je bio vlasništvo.

Pištolj je, tvrde u policiji, sukladno uobičajenoj proceduri dostavljen na vještačenje kojim je nedvojbeno utvrđeno da je korišten za ubojstvo Ivane Hodak pa je njegov vlasnik tek tada postao osumnjičenik.

U Ravnateljstvu policije kažu da ne ulaze u odluku suda koji će dati konačnu ocjenu o dokazima i izuzimanju pištolja, no ističu da su policajci u slučaju Šlogara i sjenika "poduzeli sve mjere i radnje sukladno pravilima struke te poštujući sve pozitivne pravne propise".

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić koji vodi postupak protiv Šlogara, optuženog za ubojstvo Ivane Hodak u listopadu prošle godine, danas je najavio da će novu odluku o zakonitosti pretrage sjenika objaviti na idućoj sudskoj raspravi 10. prosinca. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 20:41:11
http://metro-portal.hr/policija-tvrdi-da-im-nije-trebao-nalog-za-pretres-slogarovog-sjenika/27737/