Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2012. 17:50:43
SUKOB PROSVJEDNIKA I SNAGA REDA

Policija suzavcem i pendrecima rastjeravala nezadovoljne Tunižane

Oko 2000 prosvjednika protiv islamističke vlade u Tunisu sukobilo se sa policijom koja je na bacanje kamenja odgovorila suzavcem i palicama

Fotografija vijesti

Policija se u ponedjeljak sukobila s tisućama protuvladinih prosvjednika koji su pokušali ući na aveniju Habib Bourguiba u središtu glavnog grada Tunisa, na područje zabranjeno za prosvjede i poprište nemira koji su prije više od godine dana doveli do svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Zinea Ben Alija, javlja Hina.

Oko 2000 ljudi krenulo je u povorci iz stožera glavnog sindikata, predvodnika prosvjeda protiv islamističke vlade, kada ih je policija dočekala pred zgradom ministarstva unutarnjih poslova u aveniji Bourguiba u Tunisu.

Umjerena islamistička stranka Ennahda, koja je osvojila izbore prošle godine, izložena je pritisku sekularističkih stranaka i sindikata da ne uvodi religiju u javni život zemlje, dok salafističke stranke žele suprotno.

Prosvjednici povezuju Ennahdu s obitelji Trabelsi iz koje dolazi Alijeva supruga Leila i koju optužuju za sveprisutnu korupciju posljednjih godina njegova vladavine. "Ljudima je dosta novih Trabelsija", izvikivali su demonstranti.

Policija je palicama i suzavcem pokušala rastjerati prosvjednike koji su je gađali kamenjem, koristeći taktiku uobičajenu tijekom 23-godišnje vladavine Ben Alija kada je Tunis bio policijska država s ograničenim slobodama.

Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je krajem ožujka prosvjede u glavnoj ulici u Tunisu nakon što su se vlasnici restorana i trgovina žalili da im prosvjedi štete poslovanju i otežavaju promet.

09.04.2012. 17:50:43
http://metro-portal.hr/policija-suzavcem-i-pendrecima-rastjeravala-nezadovoljne-tunizane/69889/