Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2015. 16:03:00
SRAMOTA

Policija spriječila prosvjednike da dođu do šatoraša

Petstotinjak prosvjednika krenulo je do Savske 66, gdje već četiri mjeseca u šatoru ispred Ministarstva branitelja nezakonito prosvjeduju hrvatski ratni vojni invalidi i veterani Domovinskog rata

Teror šatoraša ne može se zaustaviti, nažalost
Teror šatoraša ne može se zaustaviti, nažalost (Pokret Occupy Croatia)

Na poziv pokreta Occupy Croatia od 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održao se prosvjedni marš ''Stop teroru šatoraša".

Petstotinjak prosvjednika krenulo je do Savske 66, gdje već četiri mjeseca u šatoru ispred Ministarstva branitelja prosvjeduju hrvatski ratni vojni invalidi i veterani Domovinskog rata. Ondje je trenutačno oko 200 branitelja.

Prosvjed je organiziran protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja, kako ističu u Pokretu, u strahu drži i politiku i institucije i iznad svega ljude ove zemlje. 

Ispostavilo se da ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti, nego postaju temeljne "vrijednosti" društvene zajednice - trenutačno se naočigled kompletne javnosti manifestiraju u Savskoj 66. Vlast prešutno dopušta širenje nacionalističke "ideologije" i jednako je odgovorna za eventualne posljedice kao i oporba. Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju - miču se iz fokusa pozornosti javnosti bitni ekonomski problemi, piše u priopćenju Pokreta.

Politička i javna scena zemlje od samog početka ovog "derneka" djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu "lošeg Hrvata". Ucjena šatoraša je tolika da se rijetki ljudi usude i otvoreno progovoriti o tome na društvenim mrežama, a kamoli u stvarnosti. Oni koji se i usude progovoriti o tome, dobivaju prijetnje, čak i smrću. U ovoj zemlji nije nikad bilo dobro nositi etiketu "izdajnika naše stvari", smatraju u pokretu Occupy Croatia. Osim toga, šator u Savskoj 66 je ilegalan od prvog dana prosvjeda - skup bez prijave koji traje već više od sto dana, dodaju. 

Pokazalo se da u Hrvatskoj i dalje postoje jednakiji od drugih - interventna policija okomila se na prosvjednike i spriječila ih da dođu do šatoraša koji su, po običaju, blokirali promet Savskom što policiji nije predstavljalo problem, no mirna kolona prosvjednika koja se kretala nogostupom - jest. 

Što reći osim - sramota!

21.02.2015. 16:03:00
http://metro-portal.hr/policija-sprijecila-prosvjednike-da-dodju-do-satorasa/90180/