Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2012. 15:35:20
AKCIJA JADERA

Policija razbila hrvatski ogranak balkanskog kartela

Međunarodnom policijskom akcijom razbijena je ćelija balkanskog kartela koji je pokušavao prokrijumčariti 174 kilograma kokaina u Europu vrijednosti od 8 milijuna eura

Fotografija vijesti

Višemjesečnom međunarodnom policijskom akcijom pod nazivom Jadera razbijena je ćelija balkanskog kartela koja je u organizaciji skupine hrvatskih državljana morskim putem pokušala prokrijumčariti 174 kilograma kolumbijskog kokaina u Europu, izvijestili su danas na izvanrednoj konferenciji u Ravnateljstvu policije, pet dana nakon što su u hrvatskim medijima objavljene prve informacije o uhićenju hrvatske krijumčarske skupine, javlja Hina.

Kokain vrijedan 8 milijuna eura zaplijenjen je u hrvatskoj jedrilici blizu obale karipskog otoka Martinika, a tom prilikom su uhićena i dvojica hrvatskih skipera nakon čega je uhićeno još 9 osoba.

Uz hrvatsku policiju u akciji su sudjelovale različite policijske agencije iz Francuske, Nizozemske, Italije i Dominikanske Republike u kojoj je uhićen glavni organizator krijumačenja također hrvatski državljanin te visoko rangirani pripadnik kolumbijskog narko kartela od kojega su hrvatski krijumčari kupili drogu namijenjenu narko tržištima zemalja EU i Hrvatske.

Uz devet hrvatskih državljana i jednog kolumbijskog, uhićen je i jedan srbijanski državljanin. U akciji je veliku ulogu odigrao i bečki ured Američke agencije za borbu protiv droga (DEA).

Čelnici USKOK-a i hrvatske policije istaknuli su da je ovo prvi otkriveni slučaj krijumčarenja droge iz Južne Amerike u kojem su organizatori i glavne uloge imali hrvatski državljani čiji identitet nisu željeli otkriti.

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan kazao je da će USKOK poduzeti sve da se osumnjičenima zamrzne imovina, a po pravomoćnosti presude i oduzme.

Dodao je da osumnjičeni krijumčari raspolažu iznimno vrijednom višemilijunskom imovinom čija vrijednost je nesrazmjerna njihovim prihodima.

"Smatramo da nije dovoljna samo osuđujuća presuda i zatvorska kazna, već i da im se mora oduzeti sva imovina pribavljena na nezakonit način", kazao je Cvitan.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić podsjetio je da je ovo već treća slična međunarodna operacija (Spiderweb, Dogma) u posljednjih godinu dana, ali i da je ovo prvi slučaj u kojemu hrvatski državljani imaju "glavnu ulogu".

09.05.2012. 15:35:20
http://metro-portal.hr/policija-razbila-hrvatski-ogranak-balkanskog-kartela/70813/