Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2010. 18:34:00
PRETRES

Policija privela deset navijača zbog subotnjih nereda u Maksimiru

Zbog nereda na utakmici Dinamo-Hajduk i nakon nje policija je u subotu privela 89 osoba od kojih je 48 odvela sucu za prekršaje; ostali su pušteni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX/PU Zagrebačka)
Privedeno je deset osoba pod sumnjom da su sudjelovale u subotnjim neredima na maksimirskom stadionu, doznaje se u zagrebačkoj policiji, u kojoj kažu da se jedna osoba sama predala, neke su prijavili građani prepoznavši ih na objavljenim policijskim fotografijama, a neke je otkrila sama policija.

Policija je jutros pretražila njihove stanove i pronašla malokalibarski pištolj, dva pištolja nalik na plinske, signalni pištolj, dimne kutije, baklje, boksere i raznu pirotehniku.

Istodobno je na zagrebačkom Županijskom sudu četvorici jučer uhićenih izgrednika određen jednomjesečan pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na svjedoke i supočinitelje. Osumnjičenicima za napad na službenu osobu u prilog nije išao ni podatak da su od prije poznati po nasilničkim izgredima.

Osumnjičeni 34-godišnji Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić, po pisanju medija, vođa radikalne skupine Bad Blue Boysa, i 35-godišnji Damir Radovac sami su se jučer predali, a dvojica 22-godišnjaka Ante Bošnjak i Ante Škember uhićeni su uz pomoć građana koji su ih prepoznali na fotografijama objavljenim u medijima.

Njih dvojicu i Radovca tereti se da su čašama, stolicama i bakljama gađali policajca na istočnoj tribini maksimiraskog stadiona na kojoj je nakon zapaljenih baklja policija najprije intervenirala. Sukob se potom proširio i na sjevernu tribinu, a nakon utakmice između Dinama i Hajduka i izvan stadiona.

Tadžića Hadžiosmanagića se tereti da je predvodio osmeročlanu skupinu huligana koji su napali automobil s policajcima u civilu u kojemu je, po tvrdnjama policije, nehotice hitcem iz policijskog pištolja teško ranjen 29-godišnji Mario Galić. On je u kritičnu stanju i liječnici mu se bore za život.

Policija je i protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a osumnjičen je da je neutvrđenim predmetom udario policajca u ruku u kojoj je držao službeni pištolj kojim je, kažu u policiji, pucnjem u zrak htio odbiti napad. U stanovima kojima se koristi osumnjičeni Hadžiosmanagić pronađeno je pet signalnih baklja tzv. bengalka, deset signalnih raketa i pet naboja za signalne rakete.

Policija je jutros pretražila stanove uhićenih i pronašla malokalibarski pištolj, dva pištolja nalik na plinske, signalni pištolj, dimne kutije, baklje, boksere i raznu pirotehniku.

Dio danas privedenih osumnjičenika otkriven je pošto je policija na svojoj internetskoj stranici objavila 27 fotografija izgrednika, čiji identitet nije mogla utvrditi pa je zatražila pomoć građana. Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić potvrdila je da se jedan od osumnjičenika jutros sam prijavio. Dodala je da je bilo više desetaka telefonskih dojava građana i e-mail poruka, od kojih su neke pomogle u otkrivanju počinitelja.

Za sada nije poznato je li na kriminalističkom istraživanju i huligan koji je "topovskim udarom" teško ozlijedio interventnoga varaždinskog policajca Kristijana Troktera (33). Policajac je izgubio oko, no dobro se oporavlja i uskoro bi mogao izići iz KBC-a Zagreb. Po pisanju medija, huligani su na stadionu uništili više od 900 stolica, jednu policijsku kameru, sedam policijskih vozila, tri tramvaja i dva ZET-ova autobusa, dva osobna automobila te jedan motocikl.

Zbog nereda na utakmici i nakon nje policija je u subotu privela 89 osoba, od kojih je 48 odvela sucu za prekršaje, a ostali su pušteni. Po policijskim podatcima, u napadu huligana na policajce jedan je teško ozlijeđen, a 18 lakše, dok su teško ozlijeđena dva navijača i 18 lakše. Sredstva prisile policija je upotrijebila prema 17 osoba, a u šest odvojenih slučajeva prema masi navijača.

Udruga navijača Dinamo koja okuplja članove skupine Bad Blue Boysa za subotnje nerede odgovornim, pak, smatra policiju koja je, tvrde, nepotrebno upala na tribine i nastavila prekomjernu uporabu sile na izlazu iz stadiona i izvan njega, zbog čega traže istragu. Tvrde da zapaljena baklja na istočnoj tribini, koja je potaknula policijsku akciju, nije nikoga ugrožavala pa čak ni izazvala prekid utakmice. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 18:34:00
http://metro-portal.hr/policija-privela-deset-navijaca-zbog-subotnjih-nereda-u-maksimiru/39361/