Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2009. 15:24:35
velika akcija

Policija pretresla stanove generala u potrazi za topničkim dnevnicima

U sklopu potrage za topničkim dnevnicima, policija je jutros pretresla stanove 8 osoba, bivših djelatnika HV-a i MORH-a

Prezražen je i splitski stan Rahima Ademija
Prezražen je i splitski stan Rahima Ademija (Sandra Simunovic / CROPIX)

U potrazi za tzv. topničkim dnevnicima policija je jutros pretražila stanove nekolicine bivših djelatnika HV-a i MORH-a, među ostalima i umirovljenog generala Rahima Ademija. Ademijev branitelj Čedo Prodanović potvrdio je Hini da je policija danas bila u domu njegovog branjenika u Splitu, no ništa više od toga nije želio reći.

Iz Ravnateljstva policije potvrdili su da su danas, zajedno s vojnom policijom, pretražili stanove i druge prostorije više osoba s područja Hrvatske i BiH, no nisu željeli otkriti njihov identitet niti broj. Najavili su, pak, da će razgovarati s više osoba za koje se pretpostavlja da raspolažu informacijama o kolanju i preuzimanju tražene dokumentacije.

Mediji nagađaju da su pretraženi stanovi i kuće osam bivših djelatnika iHV-a i MORH-a, među ostalim umirovljenog generala i bivšeg savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja Imre Agotića, Željka Kučića, bivšeg suradnika generala Ante Gotovine i Miroslava Vidovića, bivšeg šefa kabineta generala Petra Stipetića.

Pretrage stanova počele su rano jutros, a završile su do podneva. Nije poznato jesu li što policijski istražitelji pronašli.

Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da je taj sud izdao "nekoliko naloga za pretrage zbog sumnje u kazneno djelo uništavanja ili prikrivanja arhivske građe".

Iz Ravnateljstva policije priopćili su da u suradnji s Državnim odvjetništvom poduzimaju niz aktivnosti kako bi pronašli topničku dokumentaciju iz vojnoredarstvenih akcija "Bljesak" i "Oluja" koja nedostaje, kao i druge arhivske građe koja se odnosi na niz vojnoredarstvenih akcija tijekom Domovinskog rata.

Nestali dnevnici vlasništvo su Ministarstva obrane

"Prema dosad prikupljenim podacima utvrđeno je kako je postojala zapovijed o prikupljanju i arhiviranju dokumentacije koja se odnosi na planiranje, izvođenje i raščlambu Vojno-redarstvenih akcija 'Oluja' i 'Bljesak', međutim sporna dokumentacija do danas nije pronađena", stoji u priopćenju načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca u kojem se dodaje da su iz tog razloga i poduzete današnje pretrage.

Iz policije najavljuju da će, ako se utvrdi postojanje elemenata kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, tome izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Zbog tzv. topničkih dnevnika za glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertza upitna je pozitivna ocjena o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, a neke članice EU-a odbijaju Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Brammertz je prošlog tjedna na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozdravio nove napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995.. Pritom je pozvao na hitno poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se dovršila "sveobuhvatna i vjerodostojna istraga" o tim dokumentima.

Pritisak iz Haaga

Raspravno vijeće u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" nedavno je za 16. prosinca sazvalo ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz "Oluje". Hrvatska je pozvana da uputi svoga predstavnika na to ročište, a sve strane u postupku da donesu sve raspoložive dokumente o postojanju ili sudbini traženih dokumenata.

Hrvatska je u lipnju zatražila od tog sudskog vijeća da ocijeni svoju suradnju glede pitanja topničkih dnevnika.

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u "Oluji" koje tužiteljstvo traži radi suđenja trojici hrvatskih generala.

Hrvatska je pokrenula posebnu istragu o tim dokumentima, no tvrdi da oni ne postoje ili su uništeni te je u studenom sudu poslala izvješće u kojem se navodi što je sve poduzeto da bi se dokumenti pronašli ili objasnilo zašto ih nema. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 15:24:35
http://metro-portal.hr/policija-pretresla-stanove-generala-u-potrazi-za-topnickim-dnevnicima/28211/