Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2011. 13:18:00
UPOZORENJE

Policija pojačano nadgleda promet tijekom uskrsnih blagdana

Većina prometnih nesreća događa se jer vozači teško krše osnovne prometne propise, upozoravaju iz MUP-a

Policijska patrola
Policijska patrola (Wikipedia)

Policija će i ove godine pojačano nadzirati promet i poduzeti preventivno-represivne mjere uoči uskrsnih blagdana u tijeku kojih znatno raste i promet i broj prometnih nesreća, najavili su iz ministarstva unutarnjih poslova (MUP), prenosi Hina.

Najveće povećanje prometa u MUP-u očekuju u petak i ponedjeljak popodne te u subotu prijepodne na glavnim pravcima iz unutrašnjosti prema moru i glavnim provoznim pravcima.

Većina prometnih nesreća događa se jer vozači teško krše osnovne prometne propise, upozoravaju iz MUP-a i najavljuju da će promet nadzirati najveći mogući broj raspoloživih policajaca koji će pokrivati sve ugrožene pravce te da će u uporabi biti i svi raspoloživi uređaji za nadzor i kontrolu prometa. No, budući da je prometna policija samo jedan od čimbenika smanjenja broja nesreća, MUP poziva vozače da poštuju prometne propise.

Savjetuju im da na put idu odmorni, da izbjegavaju polazak na duži put odmah nakon radnog vremena te da se zaustave i odmore ako osjete umor bez obzira na blizinu odredišta.

Prije puta potrebno je provjeriti ispravnost vozila, pobrinuti se za primjeren smještaj djece u vozilu, obavijestiti se o vremenu i stanju na cestama, neki su od savjeta vozačima koje MUP poziva da ne piju alkohol ni prije vožnje ni dok voze.

U vožnji je potrebno prilagoditi brzinu uvjetima, poštivati ograničenja brzine, a ako se stvori kolona, povećati razmak između vozila te bez obzira na žurbu ne ulaziti u opasna pretjecanja.

Dogodi li se prometna nesreća, treba osigurati mjesto kako bi se spriječile nove opasnosti i pozvati policiju.

Pješaci noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti trebaju nositi svjetliju odjeću ili odjeću označenu svijetlećim materijalima, a biciklisti trebaju imati ispravnu signalizaciju te po potrebi i reflektirajući prsluk ili biciklističku odjeću kako bi ih vozači na vrijeme mogli uočiti.

Zbog očekivana povećanja prometa i stvaranja gužvi, posebice u gradskim središtima, na prilazima trgovačkim centrima i graničnim prijelazima, MUP poziva vozače na primjereno ponašanje kako bi blagdani protekli sa što manje stradalih.

21.04.2011. 13:18:00
http://metro-portal.hr/policija-pojacano-nadgleda-promet-tijekom-uskrsnih-blagdana/57989/