Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2010. 13:02:32
BOROVEC:

Policija locirala stanove srbijanskih kriminalaca

Hrvatska policija je imala informacije da su osobe umiješane u jučerašnji pokušaj ubojstva u Hrvatskoj

Krunoslav Borovec
Krunoslav Borovec (Sandra Simunovic / CROPIX )

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je danas da je policija noćas locirala stanove u kojima su boravili pripadnici srbijanskog krim miljea, ali ne i osumnjičenog za pokušaj ubojstva pripadnika tzv. zemunskog klana Sretka Kalinića koji je jučer teško ranjen iz vatrenog oružja na zagrebačkom jezeru u Rakitju.

"Znamo da su pripadnici krim miljea boravili u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama, a tijekom noći locirali smo stanove u kojima su boravili i napravljene su određene provjere, no za sada tamo nije zatečena osoba koja se povezuje s tim kaznenim djelom", rekao je Borovec prije početka Regionalnog seminara o krivotvorenim putnim ispravama na području jugoistočne Europe.

Sumnja se da je u 36-godišnjeg Sretka Kalinića pucao Miloš Simović (31), također pripadnik "zemunskog klana". Obojica su u odsutnosti osuđeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića i od 2003. su u bijegu. Za njima je Srbija raspisala tjeralicu, a od jučer Simovića traži i zagrebačka policija koja je objavila njegovu fotografiju i zatražila pomoć građana kako bi ga pronašla.

Borovec je rekao da je hrvatska policija imala informacije da se osobe umiješane u jučerašnji pokušaj ubojstva nalaze u Hrvatskoj, ali da nije imala adresu na kojoj se nalaze.

Kalinić obavio razgovor s policijom

Potvrdio je da je ranjeni Kalinić razgovarao s policijom, no nije želio otkriti nikakve pojedinosti jer je, kako je kazao, riječ o detaljima korisnim za dokazivanje tog kaznenog djela.

U zagrebačkoj policiji danas su rekli da će s Kalinićem ponovno razgovarati kada mu se zdravstveno stanje dodatno popravi te potvrdili da ima hrvatsku i srpsku putovnicu.

Hrvatski tisak nagađa da je upravo Kalinić policiji ispričao da je u njega pucao Simović, ali i da je otkrio gdje se kriju drugi pripadnici zamunskog klana.

Kalinić, u Srbiji poznat po nadimku Zver, ranjen je jučer nešto prije podneva iz vatrenog oružja. Teško ozlijeđenog kraj jezera u Rakitju pronašao ga je prolaznik. Kalinić je operiran u bolnici "Sestre milosrdnice" i nalazi se izvan životne opasnosti.

Umiješan i Cvetko Simić

Blizu mjesta ranjavanja navodno je pronađen i "mercedes" srpskog mafijaša Cvetka Simića, čije raskomadano tijelo u ožujku isplivalo u zagrebačkom jarunskom jezeru.

Borovec je Hini potvrdio da ima indicija koje jučerašnji obračun pripadnika zemunskog klana povezuju s ubojstvom Cvetka Simića.

Ipak za te indicije još nema konkretnih dokaza pa policija ne želi podrobnije govoriti o svojim saznanjima, kazao je.

I direktor srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je jučer za srbijanske medije da je ranjavanje Kalinića dio "šire priče" koja se može povezati s ubojstvom Cvetka Simića, ali i poslovima narko bossa Darka Šimića, glavne mete međunarodne akcije pod nazivom Balkanski ratnik.

No, Borovec ističe da Hrvatska nije jedina meta srbijanskih mafijaša, s obzirom da se njihov trag može pratiti i u ostalim zemljama s prostora bivše Jugoslavije.

Razlog njihova sve intenzivnijeg boravka u Hrvatskoj glasnogovornik MUP-a objašnjava ukidanjem viznog režima između dvije zemlje, činjenicom da su pripadnici podzemlja manje poznati van granica svoje države, ali i nedavnim akcijama srpskih vlasti koje su krenule u obračun s mafijaškim skupinama.(hina/metro-portal)

09.06.2010. 13:02:32
http://metro-portal.hr/policija-locirala-stanove-srbijanskih-kriminalaca/42150/