Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2011. 18:55:00
NEVLADINE UDRUGE:

Policija je tolerirala nerazumno nasilje zaštitara u Cvjetnom

Policijski djelatnici su tijekom prosvjeda protiv centra "Cvjetni" prekršili više zakonskih odredbi

Cvjetni
Cvjetni (nedamovarsavsku.net)

Prosvjedi koji se događaju u Zagrebu i nadalje su nenasilni te je policija prilikom prosvjeda u povodu otvaranja shopping centra Cvjetno, tolerirala nerazumno i neopravdano nasilje zaštitara u Cvjetnom ili je sama koristila pretjerano nasilje na Markovom trgu, čime je policija prekršila niz zakonskih odredbi, tvrde Nevladine udruge Kuća ljudskih prava, GONG, Srpski demokratski forum i CESI, prenosi Hina. 

Udruge zato zahtjevaju da unutarnja kontrola provede temeljitu istragu i primjereno kazni policijske djelatnike koji su, kako smatraju, prekršili više zakonskih odredbi te da se protiv "nasilničkih zaštitara podnesu prijave".

Također zahtjevaju da se žurno ustanovi povjerenstvo propisano novim zakonom o policiji kako bi mu mogle uputiti predstavku. "Tražimo da se žurno uvede i neovisni građanski nadzor nad radom Ministarstva unutarnjih poslova", stoji u priopćenju udruga koje dodaju kako su mjerodavni odbori Hrvatskog sabora dužni provesti raspravu o navedenim događajima.

Napominju kako će kao aktivisti za ljudska prava i sami s timom odvjetnika utvrditi koje vrste kaznenih prijava mogu podnijeti.

08.04.2011. 18:55:00
http://metro-portal.hr/policija-je-tolerirala-nerazumno-nasilje-zastitara-u-cvjetnom/57512/