Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2013. 18:11:00
TURSKA

Policija brutalno očistila trg Taksim od prosvjednika

Turski premijer Erdogan odlučio je ugušiti prosvjede silom, pa je poslao jake policijske snage na trg da brutalno završe stvar

Demokracija vodenim topovima i suzavcem
Demokracija vodenim topovima i suzavcem (Screenshot YouTube)

Više desetaka policajaca preuzelo je u utorak kontrolu na trgu Taksim, sjedištu pokreta prosvjeda protiv vlade koja potresa Tursku već 12 dana. Jutros nakon 7:30 sati po lokalnom vremenu snage reda uz oklopna vodila i vodene topove zauzele su barikade na avenijama koje vode da trga i tjerale prosvjednike uz pomoć suzavca.

Jurnjava za prosvjednicima nastavila se u satima koji su uslijedili. Dobar ih je dio umaknuo u obližnji Gezi park, u kojemu su prvotne demonstracije i započele. Demonstranti su na policiju bacali razne predmete i molotovljeve koktele.

Na snimkama iz Istanbula svako se malo može vidjeti crni dim, a policija nastavlja s povremenom uporabom suzavca i vodenih topova.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu ustvrdio je da svrha operacije nije protjerivanje prosvjednika iz parka, već uklanjanje transparenata i crteža.

Erdogan: Gotovo je!

Policijsko preuzimanje trga Taksim događa se dan nakon što je predsjednik vlade Recep Tayyip Erdogan najavio da će se u srijedu susresti s predstavnicima prosvjednika.

Ipak, danas je okrenuo priču te je u obraćanju svojim stranačkim kolegama u Ankari za prosvjede rekao da je 'ta stvar sada završena' te da 'više nećemo biti tolerantni'.

'Kažu da je premijer grub. A što smo trebali, kleknuti pred njima? Ako je vama ovo grubost, žao mi je, ali Tayyip Erdogan se nema namjeru mijenjati', rekao je turski premijer.

'Poruka onima koji na Taksimu i drugim lokacijama prosvjeduju: Pozivam vas da napustite ta mjesta, da prestanete raditi incidente i šaljem vam izraze ljubavi. Oni koji žele nastaviti s incidentima, njima poručujem: Gotovo je! Ne samo da ćemo prekinuti vaše akcije, nego ćemo uhvatiti sve provokatore i teroriste i nitko se neće izvući', dodao je prijetećim tonom Erdogan. 

11.06.2013. 18:11:00
http://metro-portal.hr/policija-brutalno-ocistila-trg-taksim-od-prosvjednika/78672/