Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2008. 10:55:34

Polet u ZKM-u

Koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i La Comedie de Saint-Etienne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZKM)

U Zagrebačkom kazalištu mladih na sceni Istra, 6. prosinca 2008.godine premijerno će biti izvedena predstava Polet po tekstu suvremenoga francuskoga dramatičara Gillesa Granoulleta, u režiji Jeana Claudea Beruttia.

Redatelj predstave je Jean-Claude Berutti, scenograf i kostimograf je Rudy Sabounghi a za oblikovanje svijetla je zaslužan Laurent Castainght. U predstavi glume; Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Marica Vidušić (igra u hrvatskoj i francuskoj verziji), Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović, Frano Mašković, Kristijan Ugrina

Nakon hrvatske premijere, francuski glumci će 9. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih izvesti francusku verziju istoimene predstave.  Projekt završava nastupom hrvatskog ansambla u Saint-Etienneu, te turnejom po Francuskoj.

Riječ je o francusko-hrvatsko-belgijskoj koprodukciji, ostvarenoj u ambicioznom projektu koji uključuje teatre La Comédie de Saint-Étiene, Zagrebačko kazalište mladih i Théâtre de la Place - Liège i omogućuje ne samo razmjenu glumaca nego i razmjenu kultura. Premijera predstave Polet - L'Envolée, u Francuskoj je izvedena 21. listopada 2008 u Saint Etiennu u La Comedie de Saint-Etienne

Polet je obiteljska drama, ispisana iz izokrenute perspektive što se izravno izvodi iz moralnih nesabranosti našeg vremena. Jedan uobičajeni obiteljski susret pretvara se, gotovo po nacrtu vodvilja, u tragikomičnu dramu u kojoj su izmještene uloge oca, majke, brata, sestre, kćerke, sina...

Svatko se od njih upušta u neku nedopuštenu avanturu i otkriva naposljetku mračne tajne neizgled idilične obitelji. I dok se razobličavaju emotivne, psihološke i mentalne karakteristike likova, oslobađaju se malograđanske predrasude, a obiteljski se okvir ponovno iscrtava ovaj puta uz pomoć nekih drugačijih perspektiva.

Gilles Granouillet (1963.) jedan je od najzanimljivijih i najizvođenijih francuskih pisaca srednje generacije. Njegov stil odlikuju izravnost, brzina replika, snaga, metaforičnost koja se ne iscrpljuje u formalnim inovacijama već u brutalnoj životnosti. Po tome ga uspoređuju s Bunuelom, a njegove tekstove s Almodovarovim grotesknim fantazijama punim neobuzdanog humora.

Redatelj Jean Claude Berutti učenik je poznate škole Narodnog kazališta iz Starsbourga, a redateljske korake započinje uz slavnog Jean-Pierre Vincenta i Patrice Chereaua. Već od početaka njegov je redateljski interes podjednako usmjeren prema operi i dramskom kazalištu. Režirao je u TNS, Comedie Francaise, Belgijskom narodnom kazalištu, Kraljevskom flamanskom kazalištu u Bruxellesu te u čuvenim Operama La Monnaie (Bruxelles), u Lyonu i Nancyu... Od 1997 direktor je Théâtre du Peuple de Bussang, a od 2002, s François Rancillacom vodi čuveni teatar Comédie de Saint-Etienne. Režirao je Goldonija, de Garda, Čehova, Ostrovskog, Molierea, Handkea, Taborija, Srbljanovića, Beaumarcheaisa, Marivauxa... Predsjednik je Europske kazališne konvencije (ETC) osnovane 1988. godine koja okuplja 41 kazalište u 25 europskih zemalja, s ciljem potpore i promicanja suvremenoga dramskoga pisanja te zajedničkih teatarskih projekata kazališta u Europi. Danas ETC ima širok raspon aktivnosti, ali uvijek s ciljem poticanja suvremenoga kazališnoga iskaza i teatarske mobilnosti.

03.12.2008. 10:55:34
http://metro-portal.hr/polet-u-zkm-u/13424/