Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2016. 16:31:00
GLOBALNO ŠTO?!

Polarne hladnoće stižu i u Europu?

Unatoč tome što i sam naziv 'globalno zagrijavanje' impricira zatopljavanje, zapravo se radi o tom da se najviše zagrijavaju sami polovi Zemlje

Ovakve zime trebale bi postati normalne? :)
Ovakve zime trebale bi postati normalne? :) (Arhiva)

Iako se na Arktiku živa u termostatu spustila na 'toplih' -5 Celzijusa, što je dvadesetak stupnjeva više od uobičajene temperature za ovo razdoblje na Sjevernom polu, svijet ne čeka naglo zatopljenje.

Naime, prema istraživanju Jiankaija Zhanga, Wenshoua Tiana, Martyna P. Chipperfielda, Feija Xie iJinlonga Huanga, objavljenom uNature Climate Change, u skoroj budućnosti nas čekaju polarne zime.

Kako je polarni vrtlog u stratosferi oslabio tijekom prethodna tri desetljeća, znanstvenici smatraju kako je vrlo vjerojatno da će se hladna fronta preseliti na niže geografske širine. To bi značilo da će se polarni uvjeti preseliti sa Sjevernog pola i zahvatiti naseljene dijelove Zemlje.

Analizirajući različite vrste podataka i simulirajući brojne modele koji bi možda mogli pružiti uvid kako bi mogla izgledati naša klimatska budućnost, došli su do rezultata da je polarni vrtlog iznad Arktika pomaknut prema Euroaziji te da se sve više udaljava od Sjeverne Amerike.

Dok je Europa prethodnih godina uglavnom bila pošteđena 'sibirskih' zima, čini se kako će se to promijeniti u skoroj budućnosti, a predviđanja idu u smjeru da bi hladna fronta mogla doseći i sam jug Starog kontinenta.

Unatoč tome što i sam naziv 'globalno zagrijavanje' impricira zatopljavanje, zapravo se radi o tom da se najviše zagrijavaju sami polovi Zemlje. Uslijed toga se tope polarne kape, rastu razine mora, koje zatim morskim strujama nosi sante leda. No, zbog zagrijavanja polova, smanjuje se razlika u temperaturi i tlaku između ostalih djelova svijeta.

Zbog smanjivanja te razlike, slabi visinska mlazna struja koja u atmosferi predstavlja branu između južnih masa toplog tropskog zraka i sjevernih ledenog. Stoga, ova promjena omogućuje prodiranje polarnog zraka sve južnije.

Međutim, još nije poznato je li i sam polarni vrtlog proživjeo trajne promjene i nije moguće donositi sigurne zaključke kakve će ovo posljedice u konačnici imati na klimu.

Neki meteorološki modeli pokazuju da se ove godine povećala vjerojatnost da bi prodor hladnog zraka mogao doći i do južnih dijelova Europe.

25.11.2016. 16:31:00
http://metro-portal.hr/polarne-hladnoce-stizu-i-u-europu/101539/