Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2014. 08:01:00
HERCULES

Polarna zima u SAD, temperature niže nego ikad

Milijuni Amerikanaca suočeni su u središnjem i sjevernom dijelu zemlje s rekordno niskim temperaturama, a živa u termometrima se spustila na 37 stupnjeva Celzija ispod nule

SAD su zametene snijegom
SAD su zametene snijegom (Screenshot YouTube)

Taj polarni val hladnoće, neviđen u posljednjih 20 godina, praćen je snijegom i ledenom kišom, a u manje od tjedan dana od hladnoće je umrlo više od deset ljudi. Velika hladnoća, koja je prvo zahvatila sjever SAD-a i Kanadu, seli se prema Srednjem zapadu, a prijeti čak i područjima koja su obično pošteđena velikih zima, poput Teksasa i Alabame.

"Najniže temperature u posljednjih 20 godina, nakon arktičke hladne fronte, vladaju u sjevernom i središnjem dijelu zemlje. Uz vjetrove koji pušu na mahove, temperatura će se u pojedinim područjima spustiti i na minus 51 stupanj Celzija", upozoravaju metorolozi.

U Milwaukeeu, na obali jezera Michigan, temperatura je iznosila minus 37. Vlasti su poručile gradskim dužnosnima koji ne spadaju u nužno osoblje da ostanu u svojim domovima, a policija beskućnike odvozi u skloništa kako se ne bi smrznuli.

U području Velikih jezera očekuju se veliki nanosi snijega. Zbog zimskih uvjeta u ponedjeljak je prema i iz SAD-a otkazano oko 3.000 letova.

07.01.2014. 08:01:00
http://metro-portal.hr/polarna-zima-u-sad-temperature-nize-nego-ikad/82567/