Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2014. 12:41:00
BRRR

Polarna zima okovala SAD, temperature i do -50!

U nedjelju će iznimno niske temperature zahvatiti Sjevernu i Južnu Dakotu te Velika jezera i dolinu Ohija

Nema šanse da se ceste očiste
Nema šanse da se ceste očiste (Screenshot YouTube)

zima u SAD-a ne popušta, a val polarne hladnoće koji je zahvatio srednji zapad bi tom dijelu SAD-a mogao donijeti najniže temperature u posljednja dva desetljeća, prije napredovanja prema sjeveroistoku gdje su stanovnici suočeni s obilnim snježnim padalinama.

U nedjelju će iznimno niske temperature zahvatiti Sjevernu i Južnu Dakotu te Velika jezera i dolinu Ohija, izvijestila je američka Državna meterološka služba. U Chicagu bi se do utorka, predviđaju prognostičari, temperatura mogla spustiti na -29 stupnjeva Celzija, a u Pittsburghu do -24.

U dijelovima Minnesote i Wisconsina u noći na nedjelju temperature bi se mogle spustiti na -45 do -51 stupanj Celzija, zbog čega dužnosnici upozoravaju stanovništvo da poduzmu potrebne mjere predostrožnosti, da se opskrbe dovoljnim količinama hrane i vode te da vode računa o osobama koje žive same u domaćinstvima.

Guverner Minnesote naredio je zatvaranje svih državnih škola u ponedjeljak, a gradonačelnik Chicaga roditeljima je prepustio odluku o tomu hoće li djecu u ponedjeljak poslati na nastavu. Škole će do srijede biti zatvorene i u Nashvilleu, nakon čega se očekuje postupan rast temperatura.

Diljem SAD-a u subotu je otkazano oko 1.300 letova, a više od 6.000 ih je kasnilo u polascima i dolascima. Najteže je bilo putnicima u zračnim lukama u Chicagu i u Newarku (NJ). Dužnosnici u Kentuckyju, gdje je već palo 20-ak cm snijega, stanovnicima preporučuju da, ukoliko ne moraju, izbjegavaju izlazak vani i vožnju po zaleđenim cestama zbog poledice

05.01.2014. 12:41:00
http://metro-portal.hr/polarna-zima-okovala-sad-temperare-i-do-50/82537/